Philips CM-100 CD-ROM-spiller
Tidlig ekstern CD-ROM-spiller fra 1987.
Av /Norsk Teknisk Museum.
Lisens: CC BY SA 3.0
CD
CD
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

CD-ROM er et lagringsmedium som tilbyr optisk lagring av data basert på samme teknologi som musikk-CD-er. Platene er vanligvis 120 mm i diameter, selv om det også finnes en 80 mm variant. Kapasiteten til en typisk CD-ROM-plate er vanligvis 650 eller 700 megabyte (MB). Tidvis har navnet CD-ROM også vært brukt om selve stasjonen eller enheten som kan lese av CD-ROM-platene.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for engelsk Compact Disc Read Only Memory

På 1990- og 2000-tallet var CD-ROM vanlig for distribusjon av programvare og annen data, og de fleste datamaskiner hadde en enhet for å lese disse. Etter hvert ble det også vanlig med CD-brennere som gjorde det mulig for vanlige brukere å brenne sine egne CD-ROM-plater. Dette ble blant annet mye brukt til sikkerhetskopiering og for å overføre data mellom maskiner. I tillegg kunne CD-brennere produsere musikk-CD-er.

Med introduksjonen av CD-brennere til privatpersoner ble betegnelsen CD-ROM (Read Only Media) noe feil da man i prinsipp også skrev til mediet. Betegnelsen CD-R ble derfor innført på slike plater der R-en står for recordable. Senere ble også CD-RW (ReWritable) plater lansert, der man kunne skrive over platen flere ganger med nytt innhold.

Etter hvert ble CD-ROM erstattet med DVD, og datamaskiner ble utstyrt med DVD-lesere og DVD-brennere som i de fleste tilfeller også kunne lese og skrive CD-plater. Siden starten av 2010-tallet har overføringshastigheten i internett blitt så rask at CD- og DVD-plater etter hvert har gått ut av bruk. Minnepinner har også vært med på å erstatte disse mediene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg