datavirus

Datavirus, en type skadevare som når den aktiveres kopierer seg inn i andre filer på en datamaskin og tilkoblede lagringsenheter. Dataviruset spres så videre til andre maskiner når disse infiserte filene deles. Et datavirus er ikke et selvstendig program. Programkoden legges som et tillegg i andre eksisterende programfiler. Når infiserte programfiler startes utføres også viruskoden.

I dag vil typiske spredningskanaler for infiserte filer være e-post, filnedlastning, utveksling av minnepenner og sosiale medier. Mange datavirus vil også selv bidra til at infiserte filer blir delt. For eksempel ved å selv sende ut automatisk genererte e-post med infiserte vedlegg til offerets kontaktliste.

Datavirus har fått sitt navn ettersom de minner om virus i biologien. Et biologisk virus vil ta sin DNA- eller RNA-kode og infisere en celle sin eksisterende DNA eller RNA. Den vil så benytte denne vertscellen for videre spredning til andre celler.

De første eksemplarene av datavirus kom allerede tidlig på 1970-tallet, men det var først på 1980-tallet at utbredelsen og de mer skadelige nyttelastene kom.

Ofte benyttes virus feilaktig som et samlebegrep for alle typer ondartet programkode. Det er derimot skadevare som er denne samlebetegnelsen, hvor virus kun er en av mange typer skadevare.

Makrovirus

Dokumenter fra tekstbehandlere og regneark kan inneholde eksekverbar (kjørbar) kode kalt makroer. Makrovirus var mye utbredt i annen halvdel av 1990-årene, men ble mindre attraktivt for utviklerne av virus da blant annet Microsoft la inn begrensinger rundt automatisk oppstart av makroer i sine produkter. Makrovirus kan som andre datavirus spre seg selv til andre dokumenter på offerets harddisk. Ettersom makroer benytter et avansert programmeringsspråk med mange muligheter, kan makrovirus også for eksempel spre seg selv ved å sende ut e-post.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg