datagrafikk

Artikkelstart

Datagrafikk er grafikk fremstilt på datamaskin, enten for å anskueliggjøre statistiske data eller som tegninger eller «malerier». De fleste moderne tekst-, database- og regneverktøy for PC-er inneholder moduler for fremstilling av grafikk. Egne programmer som genererer tegninger som vektorgrafikk (hvor elementene representeres matematisk) eller som punktgrafikk (hvor bildet defineres direkte i forhold til hvert punkt på dataskjermen) er også populære.

Ved trykking av datagrafikk vil lysfargene fra dataskjermen omdannes til pigmentfarger, og de kan da endre karakter. Også kvaliteten på papiret og på plotteren/skriveren vil ha betydning for det trykte resultatet.

Anvendelse, teknikker

Datagrafikk brukes innen datamaskinassistert konstruksjon (DAK) for blant annet å gjengi konstruksjonene i tre dimensjoner, og for å visualisere kompliserte fenomener i meteorologi, medisin, geologi og andre vitenskaper samt i billedproduksjon og -kunst.

Digital video kan redigeres direkte på datamaskin med egnet programvare. Teknikker som «morfing» (data-genererte overganger fra et bilde til et annet) og animering gjør at tegnefilmer kan lages i sin helhet på datamaskiner. Moderne dataspill er også bygd opp gjennom avansert datagrafikk. Fraktale algoritmer brukes både til å lage fascinerende abstrakte mønstre, og til å generere realistiske landskapsbilder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg