Relasjonsdatabase er en database hvor data er organisert som rader i tabeller. En rad kalles også tuppel, linje, post eller objekt. Data er lagret som attributter. I en velformet database vil en rad i tabellen inneholde data for én entydig identifiserbar enhet (entitet) samt relasjoner til relevante andre entiteter. Verdiene er navngitt, de kalles attributtnavn og attributtverdi. Relasjoner er mellom entiteter og relasjoner realiseres gjennom en verdikopling

I vårt eksempel har en tabell med tabellnavn «Persondata» tre attributter: personnummer, fornavn og vekt. En linje eller entitet kan se slik ut:

  • 2099, Ole, 77,4

Denne linjen kan leses slik: Person nummer 2099 med fornavn Ole veier 77,4 kg.

Reglene for relasjonsmodellen tillater bare én verdi per attributt – såkalte atomiske attributter. Hvis vekt varierer over tid og hvis vi derfor vil registrere både vekt og dato må vi splitte tabellen i to: En for «Persondata» med attributtene personnummer og fornavn og en ny tabell for «Vekter» med attributtene personnummer, dato og vekt.

Entydig identifikasjon i tabellen «Vekter» er personnummer og dato i kombinasjon (bare en vektverdi per dag). Her ser vi også hvordan relasjoner (sammenhengen mellom entiteter) realiseres gjennom felles personnummer i «Persondata» og «Vekter». En kopler sammen data som har samme personnummer i de to tabellene. Dette kalles en verdikopling.

Relasjonsatabaser bygger på relasjonsmodellen som ble utviklet av Edgar Frank Codd tidlig på 1970-tallet. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

28. desember 2016 skrev Kjell Bratbergsengen

Bør overføres til Databaseteknologi og informasjonsgjenfinning.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.