Relasjonsdatabase er en database hvor data er organisert som rader i tabeller. En rad kalles også tuppel, linje, post eller objekt. Data er lagret som attributter. I en velformet database vil en rad i tabellen inneholde data for én entydig identifiserbar enhet (entitet) samt relasjoner til relevante andre entiteter. Verdiene er navngitt, de kalles attributtnavn og attributtverdi. Relasjoner er mellom entiteter og relasjoner realiseres gjennom en verdikopling.

Faktaboks

Uttale
relasjˈonsdatabase

Eksempel: database for persondata

I vårt eksempel har en tabell med tabellnavn «Persondata» tre attributter: personnummer, fornavn og vekt. En linje eller entitet kan se slik ut:

  • 2099, Ole, 77,4

Denne linjen kan leses slik: Person nummer 2099 med fornavn Ole veier 77,4 kg.

Reglene for relasjonsmodellen tillater bare én verdi per attributt – såkalte atomiske attributter. Hvis vekt varierer over tid og hvis vi derfor vil registrere både vekt og dato må vi splitte tabellen i to: En for «Persondata» med attributtene personnummer og fornavn og en ny tabell for «Vekter» med attributtene personnummer, dato og vekt.

Entydig identifikasjon i tabellen «Vekter» er personnummer og dato i kombinasjon (bare en vektverdi per dag). Her ser vi også hvordan relasjoner (sammenhengen mellom entiteter) realiseres gjennom felles personnummer i «Persondata» og «Vekter». En kopler sammen data som har samme personnummer i de to tabellene. Dette kalles en verdikopling.

Utvikling av relasjonsdatabaser

Relasjonsatabaser bygger på relasjonsmodellen som ble utviklet av Edgar Frank Codd tidlig på 1970-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Kjell Bratbergsengen

Bør overføres til Databaseteknologi og informasjonsgjenfinning.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg