Nasjonal sikkerhetsmyndighet, forkortet NSM, er et direktorat som er en del av de hemmelige tjenestene, og koordinerer de forebyggende sikkerhetstiltakene i Norge. NSM kontrollerer sikkerhetstilstanden i stats- og kommuneforvaltningen, samt private virksomheter som er leverandører av varer eller tjenester til det offentlige i forbindelse med sikkerhetsgraderte anskaffelser. NSM ble opprettet i 2003.

Forebyggende sikkerhetstjeneste er regulert i sikkerhetsloven av 1998. Tjenesten skal motvirke spionasje, sabotasje og terror-handlinger som kan bli rettet mot skjermingsverdige objekter og informasjon. NSM er også det nasjonale fagmiljøet for IKT – sikkerhet, og er nasjonal varslings- og koordineringsinstans for alvorlige dataangrep.

Direktoratet er administrativt underlagt Forsvarsdepartementet og rapporterer med faglig ansvarslinje til Justis- og beredskapsdepartementet for oppgaver i sivil sektor og til Forsvarsdepartementet for militær sektor. Det har vel 250 ansatte (2017) og har hovedkontor i Bærum (Kolsås leir). Direktør fra 2009 er Kjetil Nilsen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.