Nasjonal sikkerhetsmyndighet

Artikkelstart

Nasjonal sikkerhetsmyndighet, forkortet NSM, er et direktorat som er en del av de hemmelige tjenestene, og koordinerer de forebyggende sikkerhetstiltakene i Norge. NSM kontrollerer sikkerhetstilstanden i stats- og kommuneforvaltningen, samt private virksomheter som er leverandører av varer eller tjenester til det offentlige i forbindelse med sikkerhetsgraderte anskaffelser. NSM ble opprettet i 2003.

Forebyggende sikkerhetstjeneste er regulert i sikkerhetsloven av 1998. Tjenesten skal motvirke spionasje, sabotasje og terror-handlinger som kan bli rettet mot skjermingsverdige objekter og informasjon. NSM er også det nasjonale fagmiljøet for IKT – sikkerhet, og er nasjonal varslings- og koordineringsinstans for alvorlige dataangrep.

Direktoratet er administrativt underlagt Forsvarsdepartementet og rapporterer med faglig ansvarslinje til Justis- og beredskapsdepartementet for oppgaver i sivil sektor og til Forsvarsdepartementet for militær sektor. Det har vel 250 ansatte (2017) og har hovedkontor i Bærum (Kolsås leir). Direktør fra 2009 var Kjetil Nilsen, og i 2021 ble Sofie Nystrøm utnevnt til ny direktør.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg