Eksempel på A/D-omforming.

Bjørn B. Larsen. Begrenset gjenbruk

A/D-omformer, elektronisk utstyr, vanligvis i form av en integrert krets, for omgjøring av analoge elektriske signaler til digitale signaler. Det digitale signalet er et tall representert med et antall binære siffer, kalt bit (eng. bit - binary digit). En analog til digital omforming omfatter en såkalt diskretisering og en kvantisering. Det kontinuerlige analoge signalet må avleses med like lange tidsintervaller (diskretisering), og gjøres om til rekke av tall som hvert kan innta et begrenset antall forskjellige verdier og dermed er kvantisert. Kvantiseringen innebærer at ikke enhver verdi på inngangssignalet kan representeres nøyaktig, det digitale signalet må avrundes til nærmeste hele tall. Den feilen som dermed oppstår, kan oppfattes som et uønsket signal, og kalles kvantiseringsstøy.

Analog-digital-omformere benyttes vanligvis for å ta imot analoge signaler fra forskjellige signalgivere som mikrofoner, temperatur-, trykk-, lys- eller strømgivere, og gjøre disse om til digitale signaler til videre signalbehandling i digitale systemer som datamaskiner, måleinstrumenter eller digitalt lydutstyr. (Se også digital signalbehandling.)

Figuren viser et eksempel på en A/D-omforming der verdien på et analogt signal måles med faste intervall. I eksempelet kan det måles heltallsverdier i området [0, 10].

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.