analog-digital-omformer

Eksempel på A/D-omforming.

av . Begrenset gjenbruk

A/D-omformer, elektronisk utstyr, vanligvis i form av en integrert krets, for omgjøring av analoge elektriske signaler til digitale signaler. Det digitale signalet er et tall representert med et antall binære siffer, kalt bit (eng. bit - binary digit). En analog til digital omforming omfatter en såkalt diskretisering og en kvantisering. Det kontinuerlige analoge signalet må avleses med like lange tidsintervaller (diskretisering), og gjøres om til rekke av tall som hvert kan innta et begrenset antall forskjellige verdier og dermed er kvantisert. Kvantiseringen innebærer at ikke enhver verdi på inngangssignalet kan representeres nøyaktig, det digitale signalet må avrundes til nærmeste hele tall. Den feilen som dermed oppstår, kan oppfattes som et uønsket signal, og kalles kvantiseringsstøy.

Faktaboks

Også kjent som

AD-omformer

Analog-digital-omformere benyttes vanligvis for å ta imot analoge signaler fra forskjellige signalgivere som mikrofoner, temperatur-, trykk-, lys- eller strømgivere, og gjøre disse om til digitale signaler til videre signalbehandling i digitale systemer som datamaskiner, måleinstrumenter eller digitalt lydutstyr. (Se også digital signalbehandling.)

Figuren viser et eksempel på en A/D-omforming der verdien på et analogt signal måles med faste intervall. I eksempelet kan det måles heltallsverdier i området [0, 10].

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg