cyberspace

Artikkelstart

Cyberspace er en betegnelse på en «verden» av sammenkoplede datasystemer og informasjonsressurser. Ordet Cyberspace ble første gang brukt av forfatteren William Gibson i science fiction-romanen Neuromancer (1984).

I dag brukes betegnelsen gjerne om internett, både om det fysiske nettet der digitale overføringer foregår, og om det virtuelle rommet der kommunikasjonen mellom mennesker foregår. Cyberspace er synonymt med cyberdomenet.

Etymologi

Ordet kyber har greske røtter og betyr 'styring', mens kybernetikos betyr «god til å styre», altså en god styrmann. Begrepet brukes for å betegne kontroll- og styringssystemer i maskiner og i naturen. Cybernétique ble første gang brukt i fransk i 1834, mens Norbert Wiener introduserte begrepet til den engelsktalende verden gjennom boken Cybernetics, or Control and Communication in the Animal and Machine fra 1948.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jacob Børresen

Cyberspace , cyberdomenet på norsk, hører ikke lengre hjemme under temaet science fiction. Det er høyst reelt og utgjør en avgjørende viktig del av samfunnets infrastruktur i den forstand at banktjenester, elektrisitetsforsyning, drikkevannforsyning, samferdsel (tog, fly, skip, veitrafikk), militære operasjoner, samt en lang rekke industrielle prosesser mm. styres via ved hjelp av datamaskiner som kommuniserer med hverandre i cyberdomenet. Angrep i cyberdomenet på fremmede lands eller konkurrerende bedrifters datasystemer, cyberkrig, forekommer daglig. I Norge har myndighetene etablert NorCERT til forsvar mot angrep på samfunnskritisk infrastruktur og Cyberforsvaret til forsvar mot forsøk på å sette Forsvarets datasystemer ut av spill, eller fore dem med falsk informasjon. Jeg arbeider for tida med artikler i SnL om disse emnene under temaet Forsvar og sikkerhet.

svarte Guro Djupvik

Hei Jacob, Takk for innspillet, du har rett i at dette oppslagsordet ikke lenger bare er et litterært fenomen. Artikkelen vil bli flyttet IT. Vennlig hilsen Guro i redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg