Cyberspace, opprinnelig betegnelse på en «verden» av sammenkoplede datasystemer og informasjonsressurser, brukt av forfatteren William Gibson i science fiction-romanen Neuromancer (1984) (jf. cyberpunk).

Nå brukes betegnelsen gjerne om internett, både om det fysiske nettet der digitale overføringer foregår («e-posten farer gjennom cyberspace»), og om det virtuelle (tenkte) rommet der kommunikasjonen mellom mennesker foregår («de ble kjent med hverandre i cyberspace»).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

27. juli skrev Jacob Børresen

Cyberspace , cyberdomenet på norsk, hører ikke lengre hjemme under temaet science fiction. Det er høyst reelt og utgjør en avgjørende viktig del av samfunnets infrastruktur i den forstand at banktjenester, elektrisitetsforsyning, drikkevannforsyning, samferdsel (tog, fly, skip, veitrafikk), militære operasjoner, samt en lang rekke industrielle prosesser mm. styres via ved hjelp av datamaskiner som kommuniserer med hverandre i cyberdomenet. Angrep i cyberdomenet på fremmede lands eller konkurrerende bedrifters datasystemer, cyberkrig, forekommer daglig. I Norge har myndighetene etablert NorCERT til forsvar mot angrep på samfunnskritisk infrastruktur og Cyberforsvaret til forsvar mot forsøk på å sette Forsvarets datasystemer ut av spill, eller fore dem med falsk informasjon. Jeg arbeider for tida med artikler i SnL om disse emnene under temaet Forsvar og sikkerhet.

27. juli svarte Guro Djupvik

Hei Jacob,
Takk for innspillet, du har rett i at dette oppslagsordet ikke lenger bare er et litterært fenomen. Artikkelen vil bli flyttet IT.
Vennlig hilsen Guro i redaksjonen.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.