cyberspace

Cyberspace, opprinnelig betegnelse på en «verden» av sammenkoplede datasystemer og informasjonsressurser, brukt av forfatteren William Gibson i science fiction-romanen Neuromancer (1984) (jf. cyberpunk).

Faktaboks

Uttale
sˈaibəspeis
Også kjent som
kyberrom

Nå brukes betegnelsen gjerne om internett, både om det fysiske nettet der digitale overføringer foregår («e-posten farer gjennom cyberspace»), og om det virtuelle (tenkte) rommet der kommunikasjonen mellom mennesker foregår («de ble kjent med hverandre i cyberspace»).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jacob Børresen

Cyberspace , cyberdomenet på norsk, hører ikke lengre hjemme under temaet science fiction. Det er høyst reelt og utgjør en avgjørende viktig del av samfunnets infrastruktur i den forstand at banktjenester, elektrisitetsforsyning, drikkevannforsyning, samferdsel (tog, fly, skip, veitrafikk), militære operasjoner, samt en lang rekke industrielle prosesser mm. styres via ved hjelp av datamaskiner som kommuniserer med hverandre i cyberdomenet. Angrep i cyberdomenet på fremmede lands eller konkurrerende bedrifters datasystemer, cyberkrig, forekommer daglig. I Norge har myndighetene etablert NorCERT til forsvar mot angrep på samfunnskritisk infrastruktur og Cyberforsvaret til forsvar mot forsøk på å sette Forsvarets datasystemer ut av spill, eller fore dem med falsk informasjon. Jeg arbeider for tida med artikler i SnL om disse emnene under temaet Forsvar og sikkerhet.

svarte Guro Djupvik

Hei Jacob, Takk for innspillet, du har rett i at dette oppslagsordet ikke lenger bare er et litterært fenomen. Artikkelen vil bli flyttet IT. Vennlig hilsen Guro i redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg