ruter (i datanettverk)

En Cisco ruter fra 1987.
.

Artikkelstart

En ruter er en spesialisert datamaskin som håndterer forbindelsen mellom to eller flere nettverk. Ruteren leser adressene til de pakkene som passerer gjennom den, sjekker mot ferdiglagrede rutingtabeller og sender dem så videre på rett vei. En ruter er en sentral komponent i pakkesvitsjing.

Faktaboks

Også kjent som
eng. router

Rutere er en viktig komponent i internett, der de formidler meldinger fra vertsmaskin til vertsmaskin over store avstander, inntil de når målet. Hver maskin på veien sjekker adressen mot rutingtabellene sine og treffer valg om veien videre.

Rutere forveksles ofte med svitsjer, som har en tilsvarende funksjon. Svitsjer fungerer imidlertid på et lavere nivå, og det meste gjøres i selve maskinvaren. Rutere har programvare som gir større funksjonalitet, og som blant annet tillater analyse av adresse og rutingdata for å finne den optimale veien videre mot mottaker. I tillegg kan rutere også brukes til å filtrere meldinger og videresende dem etter nærmere fastlagte kriterier, for å for eksempel sikre at meldinger med følsomt innhold holdes innenfor en bestemt del av et nettverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg