ruter - i datanettverk

Ruter, spesialisert datamaskin som håndterer forbindelsen mellom to eller flere nettverk. Ruteren leser adressene til de pakkene som passerer gjennom den, sjekker mot ferdiglagrede rutingtabeller og sender dem så videre på rett vei (jfr. pakkesvitsjing).

Faktaboks

Også kjent som
eng. router

Rutere spiller en sentral rolle bl.a. i Internett, der de formidler meldinger fra vertsmaskin til vertsmaskin over store avstander, inntil de når målet. Hver maskin på veien sjekker adressen mot rutingtabellene sine og treffer valg om veien videre.

Rutere forveksles ofte med broer, som har en tilsvarende funksjon. Broer fungerer imidlertid på et lavere nivå, og det meste gjøres i selve maskinvaren. Rutere har programvare som gir større funksjonalitet, og som bl.a. tillater analyse av adresse og rutingdata for å finne den optimale vei videre mot mottager. I tillegg kan rutere også brukes til å filtrere meldinger og videresende dem etter nærmere fastlagte kriterier, for f.eks. å sikre at meldinger med følsomt innhold holdes innenfor en bestemt del av et nettverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg