Cyberforsvaret er en militær organisasjon som driver, sikrer og forsvarer Forsvarets datasystemer, nettverk, og høyteknologiske plattformer mot angrep i og fra cyberdomenet.

Cyberforsvaret er ansvarlig for å etablere og opprettholde Forsvarets handlingsrom i cyberdomenet – det digitale rom – og for å beskytte Forsvarets IKT-systemer mot digitale trusler fra militære og sivile aktører.

Cyberforsvaret har en særskilt rolle i å være på driver for digitaliseringen av Forsvaret.

Tjenesten ledes av sjefen for Cyberforsvaret fra dennes hovedkvarter på Jørstadmoen utenfor Lillehammer.

Organisering

Cyberforsvaret er organisert i følgende avdelinger:

Cyberforsvarets CIS-regiment (CCR) har ansvar for å vedlikeholde og drive Forsvarets nasjonale kommunikasjonsinfrastruktur, for å etablere sambandssystemer for Forsvarets operasjoner nasjonalt og internasjonalt og for å støtte Forsvarets operasjoner med IKT-systemer. Under Forsvarets operative hovedkvarter leder CCR Cyberforsvarets taktiske operasjoner fra operasjonssenteret på Jørstadmoen.

Cybersikkerhetssenteret (CSS) er ansvarlig for sikkerhetsmessig overvåking av Forsvarets IKT- og sambandssystemer, for å hindre inntrengning i disse og stoppe cyberangrep mot Forsvaret. CSS analyserer cyberhendelser rettet mot Forsvaret og iverksetter nødvendige mottiltak for å sikre integriteten til Forsvarets IKT-systemer. CSS er lokalisert på Jørstadmoen utenfor Lillehammer.

Cyberforsvarets våpenskole (CVS) utdanner cyberteknikere til Forsvaret og er Forsvarets fagmyndighet innen cyberforsvar, med ansvar for å utarbeide reglementer og konsepter for Cyberforsvaret. CVS har sitt tyngdepunkt på Jørstadmoen, men har også personell på Rygge, Kjevik, Haakonsvern, Rena og i Bodø.

Cyberforsvarets IKT-tjenester (CIKT) er ansvarlig for sentral drift av Forsvarets IT-systemene Forsvaret er avhengig av for både operasjoner og forvaltning. CIKT er lokal koordinerende myndighet for Forsvarets avdelinger på Kolsås og på Eggemoen. CIKT har sitt tyngdepunkt på Jørstadmoen, men har også personell i Oslo, på Haakonsvern, i Bodø og på Romerike.

Cyberforsvarets base- og alarmtjenester (CBA) yter operasjonsstøtte til Cyberforsvarets avdelinger. CBA har ansvar for å overvåke Forsvarets våpentransporter, for innbruddsalarmer knyttet til våpen- og ammunisjonslagre og for alarmer knyttet til HMS-hendelser. CBA er lokal koordinerende myndighet for Forsvarets avdelinger på Lillehammer og har ansvar for drift av Jørstadmoen leir. CBA har sitt personell på Jørstadmoen og Haakonsvern.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg