Norske brasserier er i stor grad innovative og påvirket av norsk og andre regioners matkultur. Det samme gjelder interiøret, som kan være akkurat som et klassisk fransk brasserie.
Norske restauranter på nivået over kro eller vertshus har klart vært fransk-inspirert gjennom hele 1900-tallet. Men rent franske restauranter finner vi få eller ingen av før Fredddie Nielsen åpnet d’Artagnan i 1979, en restaurant som senere fikk en stjerne i Michelinguiden og ikke kan kalles brasseri. I tilknytning til d’Artagnan åpnet Nielsen i 1991 brasseriet A touch of France, der hele konseptet var å skape et fransk brasseri i meny, interiør og betjening.
I 2001 overtok Ingunn og Pål Suarez, Knut Brottveit og Knut Wesenberg hele restauranthuset. Brasseriet fikk endret navnet til Brasserie France og drives fortsatt som et rendyrket fransk brasseri.
Arne Sunde og Yngvar Nilsen åpnet Brasserie Hansken i Oslo 1997 med Yngvar Nielsen som kjøkkensjef. Senere var Sven-Erik Renaa og Gunnar Hvarnes kjøkkensjef, begge kokker som gjorde det stort i Bocuse d’Or og med Det Norske Kokkelandslaget. I dag er Brasserie Hansken et brasserie med vekt på sjømat.
Den tidligere nordisk mester og landslagskokken Kari Innerå åpnet i I 2019 Brasserie Rivoli ved Operaen i Oslo. Den har hentet navnet fra Rue de Rivoli i Paris, og brasseriet har klassiske franske retter og norske innslag på menyen.
I dag finnes en håndfull restauranter som bruker betegnelsen brasseri i navnet, og minst dobbelt så mange kan regnes som brasserier i den norske betydningen av ordet. Flere norske brasserier legger vekt på sjømat. Det har de felles med franske brasserier som drives utenfor Alsace og i den alsasiske tradisjonen i storbyene.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.