Skjenkebevilling er en tillatelse til å selge alkohol som drikkes på stedet. Det er forbudt å skjenke uten bevilling. I alkoholloven står reglene om hvem som kan gi bevilling, krav til den som får bevilling, aldersgrenser og skjenketider.

Alkoholholdig drikke

Alkoholholdig drikke er i loven definert som drikke som inneholder mer enn 2,5 volumprosent alkohol. Det er egne aldersgrenser og skjenketider knyttet til drikke som inneholder mer enn 22 volumprosent, altså brennevin.

Bevilling

Bevilling gis normalt av kommunestyrene, noen ganger av helse og omsorgsdepartementet. Bevilling gis vanligvis til den som driver virksomheten og for et bestemt lokale. Bevillingen kan gis til både fysiske og juridiske personer. For hver bevilling må det utpekes en styrer med stedfortreder som må godkjennes av bevillingsmyndighetene.

Bevilling kan gis for fire år av gangen, men kan også gis for en periode av året eller for en bestemt anledning.

Krav til vandel

Får å få bevilling må man oppfylle krav til vandel. Man må ha uklanderlig vandel når det kommer til alkoholloven og andre lover som har betydning for virksomheten. Kravet gjelder bevillingshaver, men også andre personer som har vesentlig betydning for virksomheten, for eksempel medeiere.

Aldersgrenser

Det er ikke lov å skjenke, selge eller utlevere alkoholholdig drikke til personer under 18 år. For brennevin er aldersgrensen 20 år.

Skjenketider

  • skjenking av av vin og øl kan skje fra klokken 08.00 til 01.00
  • skjenking av brennevin kan skje fra klokken 13.00 til 24.00

Kommunestyret kan innskrenke eller utvide tiden, innenfor noen lovbestemte grenser.

  • Det er forbudt å skjenke enhver alkoholholdig drikke mellom klokken 03.00 og 06.00.
  • Det er forbudt å skjenke brennevin mellom klokken 03.00 og 13.00.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg