Brillebjørnen har lyse tegninger i ansiktet som kan minne om briller.
.
Brillebjørnen er god til å klatre og tilbringer gjerne mye tid høyt oppe i trær.
.
utbredelse av brillebjørn
Utbredelse av brillebjørn (Tremarctos ornatus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av brillebjørn

Brillebjørn er et rovpattedyr i bjørnefamilien. Den er den eneste nålevende bjørnearten som finnes i Sør-Amerika.

Faktaboks

Også kjent som

andesbjørn

Vitenskapelig navn
Tremarctos ornatus
Beskrevet av
(F.G.Cuvier, 1825)
Global rødlistestatus
VU – Sårbar

Brillebjørnen har svart eller brunsvart pels med lysere tegninger i ansiktet og på halsen. De lyse tegningene rundt øynene kan minne om briller, derav navnet. Den er mindre enn brunbjørn, men har lignende kroppsbygning med kraftige lemmer og kort hale. Som andre bjørner er den sålegjenger.

Brillebjørnen lever i mer eller mindre fuktige tropisk skog-, busk- og slettelanskap. Den kan leve i høyder fra 200 til 4750 meter over havet. Den finnes i Andesfjellene fra Venezuela til Bolivia.

Brillebjørnen er altetende og spiser plantekost som frukt fra palmer og ananaslignende planter i tillegg til kjøtt. Den kan jakte andre pattedyr som kaniner og tapirer, men mest av alt kveg på beite. Brillebjørnen er god til å klatre og bor gjerne høyt oppe i trær der den bygger seg et rede til å spise og sove i. Den er derfor vanskelig å studere og man vet ikke mye om hvordan den lever i naturen.

Brillebjørnen er regnet som sårbar av den internasjonale naturvernunionen (IUCN) og det blir stadig færre av dem. Den største trusselen er at områdene der den bor blir overtatt av landbruk og gruvevirksomhet. Det drepes også et betydelig antall brillebjørner ulovlig blant annet fordi de tar husdyr.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

brillebjørn
Tremarctos ornatus
GBIF-ID
2433401

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg