biomimikry

Biomimikry eller biomemetikk (gresk mimetikos – imitering) er kopiering av strukturer, prinsipper eller prosesser fra levende organismer avendt innen innovasjon, tekniske løsninger og industriell produksjon av varer. Det gjelder både indre molekylære mikroprosesser i organismene og deres ytre form og makrostruktur. Eksempler er korgdekkblad hos planten borre som ender i en stiv krok som fester seg lett til ull og pels, og danner prinsippet for en borrelås. Evolusjonen kan ingenting om fysikk og kjemi, men de biologiske prosesser og former er tilpasset og selektert til omgivelsesfaktorene med optimal utnyttelse av disse.

Prinsippet bak Lotus-effekten, som er den selvrensende egenskapen til overflaten til bladene på lotusblomsten kan bli benyttet å produsere vannskyene og hydrofobe overflater. Lotus-effekten skyldes mikrostrukturen i vokslag og kutikula på bladoverflaten. Man finner også lotus-effekten på planter som vokser i skogbunnen i tropisk regnskog, hvor bladet ofte også ender i en dryppspiss.

Prinsippet for klorofyllavhengig fotodynamisk produksjon av singlett oksygen i fotosyntesen i kloroplastene, er patentert og brukt som prinsipp for fotodynamisk terapi i kreftbehandling.

Kunnskap om lysabsorbsjon i blad kan bidra til mer effektive solcellepaneler.

Konstruksjonen av vinger hos insekter, flaggermus og fugl, samt autorotasjon av samara kan gi nyttig informasjon om aerodynamikk som kan ha tekniske anvendelser.

Overflatestrukturen hos haier, fisk, hval, sel og pingviner gir optimal bevegelse gjennom vannmassene med stor laminær flyt og lite turbulens i vannmassene, og gir nyttig innsikt innen hydrodynamikk. Edderkoppsilke er blitt brukt som prinsipp i skuddsikre vester. Dette er bare noen eksempler.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg