biomimikry

Artikkelstart

Biomimikry er kopiering av strukturer, prinsipper eller prosesser fra levende organismer anvendt innen innovasjon, tekniske løsninger og industriell produksjon av varer. Det gjelder både indre molekylære mikroprosesser i organismene og deres ytre form og makrostruktur.

Faktaboks

Etymologi
gresk mimetikos, imitering
Også kjent som

biomemetikk

Evolusjonen kan ingenting om fysikk og kjemi, men de biologiske prosesser og former er tilpasset og selektert til omgivelsesfaktorene med optimal utnyttelse av disse.

Eksempler

  • Borrelås er dannet etter prinsippet fra korgdekkblad hos planten borre, som ender i en stiv krok som lett fester seg til ull og pels.
  • Lotus-effekten, som er den selvrensende egenskapen til overflaten til bladene på lotusblomsten, kan bli benyttet å produsere vannskyene og hydrofobe overflater. Lotus-effekten skyldes mikrostrukturen i vokslag og kutikula på bladoverflaten. Man finner også lotus-effekten på planter som vokser i skogbunnen i tropisk regnskog, hvor bladet ofte også ender i en dryppspiss.
  • Prinsippet for klorofyllavhengig fotodynamisk produksjon av singlett oksygen i fotosyntesen i kloroplastene, er patentert og brukt som prinsipp for fotodynamisk terapi i kreftbehandling.
  • Kunnskap om lysabsorbsjon i blad kan bidra til mer effektive solcellepaneler.
  • Konstruksjonen av vinger hos insekter, flaggermus og fugl, samt autorotasjon av samara, kan gi nyttig informasjon om aerodynamikk som kan ha tekniske anvendelser.
  • Overflatestrukturen hos haier, fisk, hval, sel og pingviner gir optimal bevegelse gjennom vannmassene med stor laminær flyt og lite turbulens i vannmassene, og gir nyttig innsikt innen hydrodynamikk.
  • Skuddsikre vester er blitt laget etter prinsipp fra edderkoppsilke.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg