singlett-tilstand

Artikkelstart

En singlett-tilstand er en kvantemekanisk tilstand for et system av partikler. Tilstanden er karakterisert ved at den har null spinn.

Faktaboks

Uttale
singlˈett-tilstand

Beskrivelse

Et system som befinner seg i en kvantemekanisk singlett-tilstand vil ha et totalt kvantetall s for spinn som er lik null. Begrepet brukes ofte om tilstander i atomer eller molekyler hvor to elektroner har motsatt rettede spinn. I et slikt tilfelle beskrives elektronene med en kvantemekanisk bølgefunksjon:

ψ(1,2) = ↑12 – ↓12.

Betydningen av denne bølgefunksjonen er at systemet befinner seg i en superposisjon av tilstandene ↑12 og ↓12. Tilstanden ↓12 betyr at det første elektronet har spinn-ned mens det andre elektronet har spinn-opp.

Motsatte spinn er likevel ikke ensbetydende med en singlett-tilstand. To elektroner med motsatte spinn kan også befinne seg i en triplett-tilstand som beskrives med en kvantemekanisk bølgefunksjon:

ψ(1,2) = ↑12 + ↓12.

I dette tilfellet har systemet et endelig spinn-kvantetall, men null komponent av dette spinnet langs den såkalte kvantiseringsaksen til systemet.

Generalisert begrep

Begrepet singlett-tilstand kan også generaliseres til andre kvantetall som ikke er spinn-relaterte. Et eksempel på dette er at protoner og nøytroner er «farge»-singletter. Kvarkene som er byggesteiner for disse partiklene, er bærere av et kvantetall som kalles «farge». Dette kvantetallet har ingenting med optisk farge å gjøre, men er bare et navn på dette kvantetallet. Da fargeladningene til kvarkene er ordnet slik at protonet ikke har noen total fargeladning, sier man at protonet er en «farge«-singlett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg