Arena di Verona Festival

Oppsetningen av Aida av Giuseppe Verdi i Arena di Verona i 2016
Arena di Verona
Av / Fondazione Arena di Verona.

Artikkelstart

Arena di Verona Festival er en operafestival i Verona som ble holdt første gang i 1913. Festivalen foregår utendørs i byens berømte amfiteater fra romertiden.

Festivalen foregår fra slutten av juni til ut august og drives av stiftelsen Fondazione Arena di Verona. Festivalen har fra fire til seks oppsetninger hvert år med hovedvekt på de mest berømte italienske operaene. Også ballettforestillinger kan stå på programmet.

Solistene er gjerne hentet fra det internasjonale toppsjiktet. Det store festivalorkesteret Orchestra Fondazione Arena di Verona består blant annet av musikere fra byens eget operaorkester.

Festivalen kan ha opptil en halv million besøkende. Det maksimale antall publikummere på hver forestilling er om lag 15 000. De er fordelt på to hovedområder, området foran scenen nede på selve arenaen og oppover på amfiteatrets opprinnelige publikumsplasser med lavere billettpriser.

Amfiteatret brukes også til popkonserter og andre evenementer.

Historikk

Amfiteatret i Verona (se også bilde under amfiteater) ble, i likhet med Colosseum i Roma, bygget for gladiator- og dyrekamper. Det stod ferdig i år 30 evt., og er det nest største i sitt slag etter Colosseum med opprinnelig plasser til om lag 30 000 tilskuere. Det er relativt godt bevart og har en svært god akustikk.

I renessansen ble amfiteatret sporadisk benyttet til teaterforestillinger og på 1800-tallet til opera. Dagens festivaltradisjon ble innledet i 1913, da tenoren Giovanni Zenatello og impresarioen Ottone Rovato satte opp Aida i forbindelse med hundreårsjubileet for Giuseppe Verdis fødsel. Den første forestillingen 10. august 1913 var dirigert av Tullio Serafin og hadde en rekke kjente personer fra det italienske musikklivet blant publikum.

Siden har festivalen blitt holdt hver sommer, kun med opphold i 1915–1918 og i 1940–1945 på grunn av verdenskrigene. Mange berømte solister har sunget her og mange kjente dirigenter har ledet forestillingene. Komponistene Pietro Mascagni, Riccardo Zandonai og Mikis Theodorakis har dirigert egne verker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg