zuni

Artikkelstart

Zuni er en folkegruppe fra det vestlige New Mexico, USA, nær grensen mot Arizona. Sammen med hopi hører zuni med blant de vestlige pueblofolkene. Zunienes språk er ubeslektet med andre pueblogrupper og har et usikkert opphav. Zuni er spesielt kjent for sine utpregende religiøse ritualer og adobehus (hus av soltørket teglstein) i flere etasjer.

Faktaboks

Uttale
zˈu:ni
Etymologi
ordet zuni er av ukjent opphav; a:shiwi betyr «kjøttet» på zunispråket.
Også kjent som

a:shiwi

Zuni-samfunnet er tradisjonelt organisert i 13 klaner, som tjener som basis for valg av ektefeller, for rekruttering til seremonielle embeter og for organisering av en rekke kooperative foretagender, som for eksempel innhøsting og husbygging. I eldre tid var ørkenjordbruk hovednæring, og de greide seg uten kunstig vanning ved å utnytte de naturlige oversvømmelsene i grotiden. De er også kjent som dyktige håndverkere; noen menn har spesialisert seg på sølvsmedarbeider med innlagt turkis, mens kvinnene særlig driver med keramikk og kurvfletting.

Zunienes livsstil er blitt karakterisert som fredelig og nokså konservativ. De er dypt religiøse, og samfunnet er preget av dette. Kulten er bygd opp omkring en rekke katcinaer eller ånder, som dyrkes gjennom maske- og kostymedanser. Forfedredyrkelse står sentralt i zunienes religion. Ulike ritualer blir utført av seks spesialiserte kultgrupper.

Europeernes første møte med zuniene skjedde i 1539, da spanske oppdagere feiltolket landsbyene deres for å være de legendariske «sju byer» i sagnriket Cibola. Francisco de Coronado ledet en ekspedisjon til området i i 1540–1542, og erobret blant annet zunienes hovedpueblo, Hawikuh. Zuniene deltok i pueblo-opprøret i 1680, og slo seg senere ned i den puebloen som etter hvert fikk navn etter dem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg