Aloe ferox i Sør-Afrika
Aloeslekta, representert her med Aloe ferox, er den mest artsrike slekta i den største underfamilien i aloefamilien.
Aloe ferox i Sør-Afrika
Av .
Lisens: Gnu FDL

Aloefamilien er en enfrøbladet plantefamilie med om lag 1200 arter. I familien finnes både urter, busker, klatreplanter og små trær. Samla finnes artene i tropiske og varme tempererte områder, men familien mangler i Nord-Amerika, vestlige Sør-Amerika og nordlige deler av Europa og Asia. Det er ingen arter i denne familien i Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Asphodelaceae

Beskrivelse

Gul daglilje hører til den nest største underfamilien i aloefamilien, den tidligere dagliljefamilien.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Familien består av flerårige urter, busker, klatreplanter og små trær med uvanlig sekundær vekst. Bladform varierer mye mellom artene, men det er alltid parallelle nerver som riktignok kan være vanskelig å se hos arter med sukkulente blader. Blomsterstanden er endestilte topper, klaser, aks eller den er redusert til én eneste blomst.

Blomstene er tokjønnete, radiærsymmetriske hos noen grupper og ensymmetriske hos andre. Det er seks frie blomsterblader som hos noen arter kan være litt sammenvokst nederst. Blomstene har også seks pollenbærere, og fruktknuten er oversittende. Frukten er et bær, en nøtt eller en kapsel som sprekker opp i tre deler.

Utbredelse

Xanthorrhoea malacophylla
Gresstreslekta, som Xanthorrhoea malacophylla, er den minste av underfamiliene i aloefamilien. Denne særegne slekta finnes kun i Australia.
Xanthorrhoea malacophylla
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artene i familien finnes i vestlige Sør-Amerika, Mellom- og Sør-Europa, Afrika, store deler av temperert og tropisk Asia, Stillehavsområdet og Australia.

Systematikk

Familien består nå av tre underfamilier som ofte har vært oppfatta som egne familier:

  • aloefamilien i snever forstand, Asphodeloideae som har drøyt 1000 arter
  • dagliljefamilien, Hemerocallidoideae med 120 arter
  • gresstrefamilien – Xanthorrhoeoideae med 28 arter.

I en periode hadde denne nye aloefamilien det systematiske navnet Xanthorrhoeaceae på grunn av regler for navngiving, men det er seinere endra til Asphodelaceae som er mer representativt.

Totalt har familien om lag 39 slekter. Underfamilien med aloe har 18 slekter der de største er aloe med over 500 arter, Bulbine med 77, kleopatras nålEremerus med 59, Haworthia med 149 og Kniphofia med 71.

I daglilje-underfamilien er det 20 slekter, de fleste med en håndfull arter, men også noen litt større: dagliljeslekta har 19 arter, Caesia 13 og Dianella 41.

Gresstre-underfamilien består av én slekt, gresstre, med 28 arter.

Tidligere var de fleste slektene i den nåværende aloefamilien inkludert i den tidligere svært store liljefamilien, men nyere genetisk baserte analyser har gitt nåværende oppfatning. Etter disse moderne oppfatningene plasseres aloefamilien i aspargesordenen og ikke i liljeordenen. Familien antas dermed å være nærmere i slekt med for eksempel påskeliljefamilien, sverdliljefamilien, aspargesfamilien og orkidéfamilien enn med liljefamilien.

Bruk

Størst bruksverdi har arter i aloeslekta der bruk i kosmetisk og medisinsk industri er omfattende. I tillegg har newzealandsk lin vært mye dyrket for bruk av fiber til tauverk og tekstiler. Utover dette er det en rekke arter som brukes som prydplanter.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Asphodelaceae
Tidligere vitenskapelig navn

Xanthorrhoeaceae

Artsdatabanken-ID
99433

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg