Angiosperm Phylogeny Group (APG) er et internasjonalt samarbeid om å oppdatere inndelingen av blomsterplantene i systematiske grupper (se systematikk i biologi) basert på DNA-analyser. Tidligere ble plantene stort sett delt inn etter hvordan de så ut (morfologiske trekk). Gruppen samler inn og setter sammen forskningsresultater for å lage et overordnet evolusjonært slektstre for blomsterplantene.

Genetiske analyser viser iblant at planter med relativt likt utseende ikke er nært beslektet, og omvendt. En årsak kan være konvergent evolusjon, at plantene har tilpasset seg til tilsvarende miljø. Et eksempel på dette er middagsblomstfamilien, som likner kaktus på overflaten, men har vært atskilt i minst 150 millioner år og er meget fjernt beslektet.

Angiosperm Phylogeny Group består av forskere i botanisk systematikk fra flere land. Gruppen arbeider med den overordnede systematikken, der plantefamilier grupperes sammen på basis av genetisk slektskap. Formålet er å lage et felles fylogenetisk tre (evolusjonært slektstre) for alle blomsterplantene, som også kalles dekkfrøede planter.

Revisjoner fra APG

Gruppen har hittil utgitt fire vitenskapelige artikler basert på dette arbeidet. Den første artikkelen (kalt APG 1) ble publisert i 1998, og dreide seg i hovedsak om å få på plass en overordnet struktur blant blomsterplantene. Ulike plantefamilier ble plassert i ordener. Senere artikler har oppdatert og forbedret dette systematiske treet.

Takket være en rivende utvikling i DNA-metoder ble grunnlaget for å utvikle et evolusjonært slektstre stadig større, og oppdateringer har blitt publisert i 2003 (APG 2), 2009 (APG 3) og 2016 (APG 4). I den siste versjonen, APG 4, er totalt 416 plantefamilier gruppert i 64 ordener.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg