al-Busaidi-dynastiet

al-Busaidi-dynastiet er et omansk dynasti (også kjent som al-Bu Said), som fra midten av 1700-tallet etablerte kontroll over et imperium på den arabiske halvøy og i Øst-Afrika, og som fortsatt styrer Oman.

Dynastiet ble opprettet da Ahmed bin Said Ahmed bin Mohammed al-Busaidi, guvernør i Suhar under det daværende persiske Yarubi-dynastiet, fordrev de persiske styrkene fra Oman og opphøyet seg selv til imam i 1744. Han ble imam over Oman så vel som Zanzibar, Pemba og Kilwa utenfor kysten av Øst-Afrika. Hans etterfølgere utvidet området dynastriets kontrollerte, inklusive Bahrain samt flere områder i Iran, inklusive Bandar-e Abbas og Hormuz.

Dynastiets høydepunkt regnes til styringstiden til Said bin Sultan, som styrte i 1806–1856. Etter allerede å ha inngått avtaler med Storbritannia, inngikk han også avtaler med USA (1833) og Frankrike (1844). Han styrket samarbeidet med britene, som bisto ham i å forvare dynastiet mot wahhabiene i dagens Saudi-Arabia. Senere bidro Storbritannia i å slå ned et opprør mot dynastiet tidlig på 1900-tallet, senere mot det selvstendige sultanatet Oman, på 1960-tallet.

Omans sultan fra 2020, Haitham bin Tariq al-Said, er den 15. hersker i dynastiet, da etterfulgte sin fetter, Qaboos bin Said.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg