Haitham bin Tariq Al Said

Faktaboks

Haitham bin Tariq Al Said

Haitham bin Tariq bin Taimur Al Said

arabisk: هيثم بن طارق آل سعيد

Født
13. oktober 1954, Muscat, Oman
Haitham bin Tariq Al Said (fremst i hvitt) bærer kisten med Omans avdøde sultan Qaboos bin Said inn i en moské i hovedstaden Muscat 11. januar 2020. Haitham ble ved Qaboos' død utnevnt til ny sultan av Oman.
Av /AP/NTB Scanpix.

Artikkelstart

Haitham bin Tariq Al Said er sultan av Oman, og dermed landets enehersker, siden 11. januar 2020, da han overtok etter sin avdøde fetter, Qaboos bin Said. Haitham er sønnesønn av sultan Taimur bin Feisal, som regjerte fra 1913 til 1932, og den 15. hersker fra al-Busaidi-dynastiet.

Bakgrunn

Sultan Haitham fikk sin grunnutdanning i Oman, og deretter ved University of Oxford i Storbritannia, ved universitetets «Foreign Service Programme» (FSP). Han har vært leder av Omans fotballforbund, og har gjort karriere i landets utenriksdepartement, inklusive som departementets øverste administrative leder i perioden 1994–2002. Han har også vært Omans kultur- og kulturarvminister. Fra før utnevnelsen var Haitham leder av Oman 2040-komiteen, et utvalg nedsatt for å utvikle en mer bærekraftig nasjonaløkonomi, mindre avhengig av oljeinntekter.

Sultan

I fravær av en arving og en utpekt etterfølger etter Qaboos, var det lenge antatt at Haitham var en naturlig kandidat. Sultan Haitham er sønnesønn av sultan Taimur bin Feisal, som regjerte fra 1913 til 1932, og dermed sønn av sultan Qaboos' onkel.

Den nye sultanen ble utpekt av familien som styrer Oman dagen etter at Sultan Qaboos døde, og innsatt samme dag i Al Bustan-palasset i Muscat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg