Oman er et absolutt monarki, styrt av en sultan. Landet har ingen skrevet forfatning, men sultanen utstedte et dekret 1996 som slo fast at landet er et arvelig, absolutt monarki. Sultanen representerer selv så vel den lovgivende som den utøvende makt og gir lover ved dekreter. Sultanen opptrer som stats-, utenriks-, finans- og forsvarsminister og har i tillegg to rådgivende forsamlinger, Majlis as-Shura med 83 seter og Majlis al-Dawla med 58 seter, hvorav det første er folkevalgt fra 2000 (og med allmenn stemmerett fra 2003), det andre utpekt. Ved valget 2003 hadde alle omanere over 21 år stemmerett bortsett fra medlemmer i de militære styrker og sikkerhetsstyrkene. Den nåværende sultan, som kom til makten i 1970, har forsøkt å modernisere landet, men politikken er stadig preget av gamle tradisjoner. Det er ingen politiske partier.

Oman er inndelt i fem regioner og tre guvernorater, hver med en statlig oppnevnt leder. Stammesjeiker styrer fortsatt sine grupper etter gammel skikk.

Rettstvister behandles ennå etter gammel skikk. Tvister som går på tvers av stammene, behandles av stammeledere, mens tvister mellom sosiale grupper behandles av en guvernør etter konsultasjon med en islamsk dommer. Hvis konflikter faller utenfor islamsk lov, avgjøres de av sultanen etter råd fra den aktuelle guvernør og politisjef.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.