Kitt er en plastisk masse som brukes til tetting og fylling av hull og sprekker, og ofte også til å holde deler på plass. Det finnes ulike typer kitt, der sammensetningen avhenger av bruksområdet.

Faktaboks

Glassmesterkitt

Kitt brukes ofte ved innsetting av vindusruter.
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Glassmesterkitt brukes blant annet ved innsetting av vindusruter. Den består av en blanding av kritt og linolje. Rent linoljekitt blir etter hvert hardt og lite tøyelig. Til forsegling av dobbeltruter brukes termokitt, som er oljekitt tilsatt harpikser eller polymerer som polyisobutylen, og som holder seg myke lenger og har en viss elastisitet. Slike elastiske kitt-typer omtales gjerne som gummikitt.

Akvariekitt

Akvariekitt var opprinnelig et blyoksid- og gipsholdig oljekitt, men det ble erstattet av gummikitt. I dagens akvarium bruker man imidlertid mest elastisk silikonmasse som hefter seg usedvanlig godt til glass.

Fugekitt

Fugekitt er elastiske fugemasser for tetting av fuger mellom deler som beveger seg noe i forhold til hverandre. Fugekitt kan også være av tokomponenttype, det vil si en reaksjonskitt for eksempel basert på herdbare epoksyharpikser.

Ovnskitt

Ovnskitt er en blanding av grafitt, ildfast leire og vannglass som brukes ved sammenfuging av ovner og ildsteder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg