Yngve Hågensen

Yngve Hågensen av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Yngve Hågensen er en norsk fagforeningsleder. Han var leder i LO fra 1989 til 2001.

Hågensen var en markant og sterk LO-leder som blant annet satte spor etter seg for sin selvstendige og ofte kritiske holdning til ledelsen i Arbeiderpartiet. Det gjaldt særlig i økonomisk politikk, og i saker som direkte berørte de fagorganiserte. Han var åpen, direkte og til dels hardtslående, selv om han samtidig var medlem av partiets sentralstyre.

Yngve Hågensen var den første LO-leder i moderne tid som i full offentlighet irettesatte statsråder fra sitt eget parti. Han hadde lenge også et anstrengt forhold til daværende statsminister Gro Harlem Brundtland.

Da Arbeiderparti-regjeringen i siste del av 80-tallet åpnet for privatisering (av blant annet barnehagesektoren) og deregulering av markedet (innenfor blant annet banksektoren, tele- og postvesenet), var han som LO-sekretær høyrøstet kritiker.

Hågensen spilte også en fremtredende rolle i det såkalte "renteopprøret", med kvass kritikk mot regjeringen som etter hans skjønn ikke gjorde nok for å motvirke renteøkningen.

Veien til topps i LO var konfliktfylt. Da han ble valgt til LO-leder etter Leif Haraldseth i 1989, ble han møtt med motvilje fra ledende hold både i parti og fagbevegelse. Hans provoserende og ofte uforsiktige ordbruk hadde gitt ham motstandere. Et stort mindretall på LO-kongressen var ikke overbevist om at han var godt nok skikket til å lede landets største fagorganisasjon. Han ble imidlertid valgt med 193 stemmer, mens 121 foretrakk motkandidaten Nils O. Totland.

Hågensen satte seg tidlig i respekt som LO-leder. Han fikk mye av æren for det såkalte "solidaritetsalternativet", som innebar moderate lønnsoppgjør som viktigste bidrag for å redusere den høye arbeidsledigheten på 90-tallet. Myndighetene på sin side forpliktet seg til å føre en skatte- og avgiftspolitikk som skulle dempe rente- og prisøkningen.

Innenfor Arbeiderpartiet spilte Yngve Hågensen en aktiv og omstridt rolle ved flere anledninger. På landsmøtet i 1992 var han leder av valgkomiteen og holdt hardt på at Thorbjørn Jagland skulle bli ny partileder, mens Gro Harlem Brundtland og andre ledende tillitsvalgte foretrakk Jens Stoltenberg.

I EU-kampen i 1994 var Hågensen tilhenger av fullt norsk EU-medlemskap. På den ekstraordinære LO-kongressen samme høst led han et av sine største nederlag som tillitsvalgt da flertallet gikk imot norsk medlemskap.

Hågensen hadde en vanskelig oppvekst og bodde på flere barnehjem, både i fødebyen Vardø og etter krigen i Bærum. Fra 1955 til 1969 var han papirarbeider ved Saugbrugsforeningen i Halden. Deretter hadde han i alle år fram til 2001 fagforeningsarbeid som heltidsvirke.

Han var distriktssekretær i LO i Møre og Romsdal 1969-73, distriktssekretær i Oslo og Akershus 1973-77, LO-sekretær 1977-89, og deretter LO-leder. Fra 2003 til 2008 var Yngve Hågensen dommer i Arbeidsretten, oppnevnt etter innstilling fra LO.

I 2004 utgav han sine memoarer Gjør din plikt, krev din rett

  • Hirsti, Reidar: Den siste proletar, 1996

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.