Yngve Hågensen er en norsk fagforeningsleder. Han var leder i LO fra 1989 til 2001.

Hågensen var en markant og sterk LO-leder som blant annet satte spor etter seg for sin selvstendige og ofte kritiske holdning til ledelsen i Arbeiderpartiet. Det gjaldt særlig i økonomisk politikk, og i saker som direkte berørte de fagorganiserte. Han var åpen, direkte og til dels hardtslående, selv om han samtidig var medlem av partiets sentralstyre.

Yngve Hågensen var den første LO-leder i moderne tid som i full offentlighet irettesatte statsråder fra sitt eget parti. Han hadde lenge også et anstrengt forhold til daværende statsminister Gro Harlem Brundtland.

Da Arbeiderparti-regjeringen i siste del av 80-tallet åpnet for privatisering (av blant annet barnehagesektoren) og deregulering av markedet (innenfor blant annet banksektoren, tele- og postvesenet), var han som LO-sekretær høyrøstet kritiker.

Hågensen spilte også en fremtredende rolle i det såkalte "renteopprøret", med kvass kritikk mot regjeringen som etter hans skjønn ikke gjorde nok for å motvirke renteøkningen.

Veien til topps i LO var konfliktfylt. Da han ble valgt til LO-leder etter Leif Haraldseth i 1989, ble han møtt med motvilje fra ledende hold både i parti og fagbevegelse. Hans provoserende og ofte uforsiktige ordbruk hadde gitt ham motstandere. Et stort mindretall på LO-kongressen var ikke overbevist om at han var godt nok skikket til å lede landets største fagorganisasjon. Han ble imidlertid valgt med 193 stemmer, mens 121 foretrakk motkandidaten Nils O. Totland.

Hågensen satte seg tidlig i respekt som LO-leder. Han fikk mye av æren for det såkalte "solidaritetsalternativet", som innebar moderate lønnsoppgjør som viktigste bidrag for å redusere den høye arbeidsledigheten på 90-tallet. Myndighetene på sin side forpliktet seg til å føre en skatte- og avgiftspolitikk som skulle dempe rente- og prisøkningen.

Innenfor Arbeiderpartiet spilte Yngve Hågensen en aktiv og omstridt rolle ved flere anledninger. På landsmøtet i 1992 var han leder av valgkomiteen og holdt hardt på at Thorbjørn Jagland skulle bli ny partileder, mens Gro Harlem Brundtland og andre ledende tillitsvalgte foretrakk Jens Stoltenberg.

I EU-kampen i 1994 var Hågensen tilhenger av fullt norsk EU-medlemskap. På den ekstraordinære LO-kongressen samme høst led han et av sine største nederlag som tillitsvalgt da flertallet gikk imot norsk medlemskap.

Hågensen hadde en vanskelig oppvekst og bodde på flere barnehjem, både i fødebyen Vardø og etter krigen i Bærum. Fra 1955 til 1969 var han papirarbeider ved Saugbrugsforeningen i Halden. Deretter hadde han i alle år fram til 2001 fagforeningsarbeid som heltidsvirke.

Han var distriktssekretær i LO i Møre og Romsdal 1969-73, distriktssekretær i Oslo og Akershus 1973-77, LO-sekretær 1977-89, og deretter LO-leder. Fra 2003 til 2008 var Yngve Hågensen dommer i Arbeidsretten, oppnevnt etter innstilling fra LO.

I 2004 utgav han sine memoarer Gjør din plikt, krev din rett

  • Hirsti, Reidar: Den siste proletar, 1996

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.