Turkmenistans utenrikspolitikk

Artikkelstart

Turkmenistan konsentrerer seg om å etablere gode kontakter med Iran og Tyrkia, men er spesielt oppmerksomme på å verne seg mot islamsk fundamentalisme. Etter Saparmurad Nijazovs død i 2006 er landet blitt mindre isolert, samtidig som det har åpnet seg mer for vestlige aktører.

Turkmenistan er medlem av FN og enkelte av FNs særorganisasjoner, blant annet Verdensbanken. Landet er også medlem av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og ECO (den økonomiske samarbeidsorganisasjonen for muslimske land i området). I 1994 ble Turkmenistan det første sentralasiatiske landet som sluttet seg til NATOs samarbeidsprogram Partnerskap for fred.

Russland – Turkmenistan

Forholdet til Russland er komplisert. I 1999 brøt Turkmenistan en samarbeidsavtale med Russland og innførte visumtvang for borgere fra SUS-statene. Nijazov holdt likevel fast ved forsvarssamarbeidet med Russland, og russiske tropper deltar i vaktholdet langs grensene til Afghanistan og Iran. Turkmenistans eget forsvar er under oppbygging. Det er blant annet planer om en flåtestyrke i Det kaspiske hav.

Norge – Turkmenistan

Norge anerkjente Turkmenistan 24. januar 1992 og diplomatiske forbindelser ble opprettet 8. juni 1992. Turkmenistan har fortsatt ikke diplomatiske representasjon i Norge eller sideakkreditering fra et annet land. Det har ikke vært bilateral besøksutveksling på politisk nivå. Norges ambassadør i Nur-Sultan er sideakkreditert til Asjkhabad.

Turkmenistan tok i februar 1999 initiativ til inngåelse av en bilateral avtale om unngåelse av dobbeltbeskatning med Norge. Olje- og energidepartementet har stilt seg positive til at en slik avtale blir inngått, men det er ikke tatt konkrete initiativ. Luftfartsavtale ble undertegnet i 2002.

Turkmenistan mottar relativt begrenset prosjektstøtte over UDs budsjetter, og IOM og UNDP har vært hovedmottakere. Riksantikvaren har på 2000-tallet hatt mindre samarbeidsprosjekter med turkmenske myndigheter og UNESCO om bevaring av kulturminner.

Turkmenistans internasjonale medlemskap

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg