Saparmurad Nijazov

Faktaboks

Saparmurad Nijazov

Saparmurat Nijazov

Saparmurad Niyazov

kalt «Turkmenbasji»

Født
19. februar 1940, Kiptsjak, Sovjetunionen (nå i Turkmenistan)
Død
21. desember 2006, Asjkhabad, Turkmenistan

Saparmurad Nijazov var Turkmenistans statsoverhode fra selvstendigheten i 1991 til sin død i 2006. Foto fra 2005.

Av /NTB.

President Saparmurad Atajevitsj Nijazov, kalt Turkmenbashi (’Turkmenernes far’), var landets statsoverhode fra selvstendigheten i 1991 til sin død i 2006. I 1999 vedtok parlamentet å kåre ham til president på livstid. Her står soldater vakt foran den 12 meter høye forgylte statuen av Nijazov i hovedstaden Asjgabat. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Saparmurad Nijazov var en turkmensk politiker og ingeniør. Han var parti- og regjeringssjef i Sovjetrepublikken Turkmenistan i årene 1985–1991, og medlem av sentralkomiteen i Sovjetunionens kommunistparti fra 1986 til 1991. Fra 1991 til sin død i 2006 var han president i det selvstendige Turkmenistan.

Nijazov ble først valgt til president og statsminister i 1991, deretter gjenvalgt som president, uten motkandidat, for fem år i 1992. Ved folkeavstemning i 1994 ble det vedtatt at han skulle bli sittende i ytterligere fem år, til 2002. I 1999 vedtok parlamentet så å kåre ham til president på livstid.

Nijazov regjerte landet nærmest eneveldig som statssjef, regjeringssjef og øverstkommanderende, og var siden 1993 gjenstand for ekstrem personkultus. Han ble kalt Turkmenbasji («Turkmenernes far») og fremstilt i propagandaen som den store landsfaderen. I hovedstaden Asjgabat lot han oppføre landets høyeste byggverk, den 75 meter høye Nøytralitetsbuen, kronet med en 12 meter høy forgylt statue av Nijazov selv, som sakte roterer med solen. Nijazov døde brått som følge av hjertestans 21. desember 2006.

Barndom og familie

Nijazov ble født i Gipjak (Kiptsjak), en liten landsby utenfor hovedstaden Asjgabat. Turkmenistan var da en del av Sovjetunionen. I løpet av sine første leveår mistet han hele den nærmeste familien. Faren, Ataye Nijazov, ble drept under andre verdenskrig da han tjenestegjorde som soldat, mens moren og brødrene døde i det kraftige jordskjelvet som rammet Asjgabat i 1948. Etter mange år på barnehjem greide myndighetene å spore opp en ukjent slektning som sa seg villig til å ta seg av han.

Nijazov var utdannet ingeniør fra Leningrads polytekniske institutt (St. Petersburg). Han ble regnet for å være en flink student, og en av sine første jobber var på en generator like utenfor Asjgabat. Han giftet seg med Muza Sokolova, en russisk kvinne med jødisk bakgrunn. De fikk to barn sammen.

Det strides om hvilken stamme Nijazov tilhørte, men de fleste kilder mener at han var en del av Tekke-stammen, som hevder å ha lojalitet fra to-femtedeler av den turkmenske befolkningen.

Karriere

Mausoleet hvor den første turkmeniske president Saparmurad Nijazov er begravet sammen med deler av sin familie
mausoleum
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Nijazov ble medlem av det sovjetiske kommunistpartiet i 1962, bare 22 år gammel. Han klatret deretter oppover i hierarkiet og ble til slutt medlem av partiets sentralkomite. På midten av 1970-tallet fikk han en politisk-ideologisk skolering av sentralkomitéens seniorskole i Moskva. I 1985 ble han valgt til leder for Turkmenistans ministerråd, i tillegg til å bli utnevnt til førstesekretær i sentralkomiteen – partiets høyeste stilling. I 1990 ble han valgt til leder av republikkens øverste legislative organ (ofte kalt Det øverste sovjet).

27. oktober 1990 ble Nijazov valgt til president av den Turkmensk-Sovjetiske sosialistrepublikken. Et års tid senere erklærte Turkmenistan sin uavhengighet fra Sovjetunionen, og Nijazov ble samtidig med adopteringen av ny grunnlov, valgt til landets president.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg