G 77

Artikkelstart

G 77 er en løs internasjonal sammenslutning av 134 land i FN. Deltakerlandene er 133 utviklingsland og Kina. G 77 er med dette den største gruppen av land innen FN-systemet.

Faktaboks

Også kjent som

norsk 77-landsgruppen

Gruppen ble etablert av 77 utviklingsland 15. juni 1964 under den første UNCTAD-konferansen i Genève og har senere fått tilslutning fra de fleste utviklingsland og Kina.

Målsettingen for G 77 er å styrke utviklingslandenes kollektive økonomiske interesser og deres felles forhandlingsposisjon i alle større internasjonale økonomiske spørsmål, samt å arbeide for økt sør-sør samarbeid om utviklingsspørsmål.

Formannskapet i G 77 går på rotasjon på årlig basis mellom land i Afrika, Asia/Stillehavet og Mellom-Amerika, Sør-Amerika/Karibia.

Det avholdes et årlig møte på utenriksministernivå i forbindelse med åpningen av FNs generalforsamling. Det har vært avholdt to toppmøter: i Havana i 2000 og i Doha i 2005. Det tredje toppmøtet skal etter planen avholdes i Afrika. Etter behov sammenkalles det til minister- og ekspertmøter på ulike økonomiske sektorer, blant annet i forbindelse med generalforsamlingene for UNCTAD, UNIDO og UNESCO. Det er etablert en egen embetsgruppe for sør-sør-samarbeidet. Det avholdes også møter etter behov mellom diplomater stasjonert i de land hvor FN drøfter økonomiske spørsmål og utviklingsspørsmål.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg