Faktaboks

G 77

norsk 77-landsgruppen

G 77 er en løs internasjonal sammenslutning av 134 land i FN. Deltakerlandene er 133 utviklingsland og Kina. G 77 er med dette den største gruppen av land innen FN-systemet.

Gruppen ble etablert av 77 utviklingsland 15. juni 1964 under den første UNCTAD-konferansen i Genève og har senere fått tilslutning fra de fleste utviklingsland og Kina.

Målsettingen for G 77 er å styrke utviklingslandenes kollektive økonomiske interesser og deres felles forhandlingsposisjon i alle større internasjonale økonomiske spørsmål, samt å arbeide for økt sør-sør samarbeid om utviklingsspørsmål.

Formannskapet i G 77 går på rotasjon på årlig basis mellom land i Afrika, Asia/Stillehavet og Mellom-Amerika, Sør-Amerika/Karibia.

Det avholdes et årlig møte på utenriksministernivå i forbindelse med åpningen av FNs generalforsamling. Det har vært avholdt to toppmøter: i Havana i 2000 og i Doha i 2005. Det tredje toppmøtet skal etter planen avholdes i Afrika. Etter behov sammenkalles det til minister- og ekspertmøter på ulike økonomiske sektorer, blant annet i forbindelse med generalforsamlingene for UNCTAD, UNIDO og UNESCO. Det er etablert en egen embetsgruppe for sør-sør-samarbeidet. Det avholdes også møter etter behov mellom diplomater stasjonert i de land hvor FN drøfter økonomiske spørsmål og utviklingsspørsmål.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg