G 77 er en løs internasjonal sammenslutning av 134 land i FN. Deltakerlandene er 133 utviklingsland og Kina. G 77 er med dette den største gruppen av land innen FN-systemet.

Gruppen ble etablert av 77 utviklingsland 15. juni 1964 under den første UNCTAD-konferansen i Genève og har senere fått tilslutning fra de fleste utviklingsland og Kina.

Målsettingen for G 77 er å styrke utviklingslandenes kollektive økonomiske interesser og deres felles forhandlingsposisjon i alle større internasjonale økonomiske spørsmål, samt å arbeide for økt sør-sør samarbeid om utviklingsspørsmål.

Formannskapet i G 77 går på rotasjon på årlig basis mellom land i Afrika, Asia/Stillehavet og Mellom-Amerika, Sør-Amerika/Karibia.

Det avholdes et årlig møte på utenriksministernivå i forbindelse med åpningen av FNs generalforsamling. Det har vært avholdt to toppmøter: i Havana i 2000 og i Doha i 2005. Det tredje toppmøtet skal etter planen avholdes i Afrika. Etter behov sammenkalles det til minister- og ekspertmøter på ulike økonomiske sektorer. Det er etablert en egen embetsgruppe for sør-sør-samarbeidet. Det avholdes også møter etter behov mellom diplomater stasjonert i de land hvor FN drøfter økonomiske spørsmål og utviklingsproblematikken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.