Etter forfatningen av 1993 er Tsjekkia en enhetsstatlig og demokratisk-parlamentarisk republikk. Statsoverhodet, presidenten, er primært et konstitusjonelt statsoverhode, men landets første president, Václav Havel, spilte en viktig politisk rolle, ikke minst i kraft av sitt moralske lederskap. Presidenten utnevner statsminister, regjering og andre viktige embetsmenn, i tillegg til å representere staten utenlands og formelt være militær øverstkommanderende. Før presidentvalget i 2013 ble presidenten valgt av de to kamrene i den lovgivende forsamlingen for fem år med mulighet til ett gjenvalg. I og med valget i 2013 velges presidenten i direkte valg. For å kunne stille til valg, må en kandidat enten ha støtte fra 20 deputerte eller senatorer eller underskrift fra 50 000 valgberettigete. Dersom en kandidat ikke får flertall, avholdes en andre valgomgang. 

Utøvende makt ligger reelt hos statsministeren og regjeringen. Regjeringen utgår fra, og er ansvarlig overfor, den lovgivende forsamlings lavere kammer, deputertkammeret (Poslanecká Sněmovna). Det har 200 medlemmer og velges for fire år; det annet kammer, senatet, har 81 medlemmer og velges for seks år, slik at tredjeparten skiftes ut hvert annet år. Begge kamre velges i allmenne valg.

Etter det kommunistiske regimes sammenbrudd i 1989 («fløyelsrevolusjonen») og oppløsningen av føderasjonen med Slovakia fra 1993, har Tsjekkia bygd opp en ny stat og et nytt politisk system. Partisystemet har vært under utvikling, de viktigste er det liberal-konservative ODS og det sosialdemokratiske ČSSD. Andre viktige partier er kommunistpartiet KSČM, kristeligdemokratene KDU–ČSL og høyrepartiet TOP 09. Nyere småpartier er SPOZ, Věci veřejné , ANO, Daggry for direkte demokrati og LIDEM.

Administrativt er Tsjekkia delt inn i 14 regioner (kraj), blant dem hovedstadsområdet Praha. De er ledet av et folkevalgt råd, med tilhørende utøvende organer.

Rettsvesenet omfatter en høyesterett, den øverste forvaltningsdomstol, overretter, regionale retter og distriktsretter. Det er også en egen forfatningsdomstol.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.