Tsjekkias politiske system

Tsjekkias deputertkammer
Tsjekkias deputertkammer, Poslanecká Sněmovna, er underhuset i den tsjekkiske nasjonalforsamlingen, og holder til i Thunovský palác i Praha.
Inngangen til Tsjekkias senat
Inngangen til Tsjekkias senat, det ene av de to kamrene i den lovgivende forsamlingen.

Artikkelstart

Etter grunnloven av 1993 er Tsjekkia en enhetsstatlig og demokratisk-parlamentarisk republikk. Statsoverhodet, presidenten, er primært et konstitusjonelt statsoverhode. Presidenten utnevner statsminister, regjering og andre viktige embetsmenn, i tillegg til å representere staten utenlands og formelt være militær øverstkommanderende.

Før presidentvalget i 2013 ble presidenten valgt av de to kamrene i den lovgivende forsamlingen for fem år, med mulighet til ett gjenvalg. Fra og med valget i 2013 velges presidenten i direkte valg. For å kunne stille til valg, må en kandidat enten ha støtte fra 20 deputerte eller senatorer eller underskrift fra 50 000 valgberettigete. Dersom en kandidat ikke får flertall, avholdes en andre valgomgang.

Utøvende makt ligger reelt hos statsministeren og regjeringen. Regjeringen utgår fra, og er ansvarlig overfor, den lovgivende forsamlings lavere kammer, deputertkammeret (Poslanecká Sněmovna). Det har 200 medlemmer og velges for fire år. Det annet kammer, senatet, har 81 medlemmer og velges for seks år, slik at tredjeparten skiftes ut hvert annet år. Begge kamre velges i allmenne valg.

Etter det kommunistiske regimets sammenbrudd i 1989 (fløyelsrevolusjonen) og oppløsningen av Tsjekkoslovakia, føderasjonen med Slovakia, i 1993, har Tsjekkia bygd opp en ny stat og et nytt politisk system. Selv om presidenten primært har en seremoniell funksjon, spilte landets første president etter uavhengigheten, Václav Havel, en viktig politisk rolle, ikke minst i kraft av sitt moralske lederskap. Partisystemet har vært under utvikling, og de viktigste er det liberal-konservative ODS og det sosialdemokratiske ČSSD. Andre viktige partier er kommunistpartiet KSČM, kristeligdemokratene KDU–ČSL og høyrepartiet TOP 09. Nyere småpartier er SPOZ, Věci veřejné , ANO, Daggry for direkte demokrati og LIDEM.

Administrativt

Administrativt er Tsjekkia delt inn i 14 regioner (kraj), blant dem hovedstadsområdet Praha. De er ledet av et folkevalgt råd, med tilhørende utøvende organer.

Rettsvesen

Rettsvesenet omfatter en høyesterett, den øverste forvaltningsdomstolen, overretter, regionale retter og distriktsretter. Det er også en egen forfatningsdomstol.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg