Daggry for direkte demokrati

Artikkelstart

Daggry for direkte demokrati, politisk parti i Tsjekkia. Partiet ble grunnlagt i mai 2013. Partiet kan karakteriseres som høyrepopulistisk, og appellerer til ønsker om styring med hard hånd. I tråd med dette tar partiet til orde for direkte valg av politiske ledere, som borgermestere og fylkesordførere, men også mer bruk av folkeavstemninger. Innstramninger i trygdesystemet og strengere innvandringspolitikk står også på programmet.

Faktaboks

Også kjent som

Úsvit přímé demokracie

Partiet ble opprinnelig ledet av forretningsmannen Tomio Okamura, som har tsjekkisk-japansk bakgrunn, og ble finansiert av ham. Okamura forlot partiet i 2015 og stiftet et nytt parti Frihet og direkte demokrati (Svoboda a přímá demokracie).

Daggry for direkte demokrati kom inn i nasjonalforsamlingen ved valget i oktober 2013 med 6,9 prosents oppslutning. Kandidatene var blant annet tidligere politikere fra partiene Věci veřejné og ODS. Etter en rekke avskallinger og indre uro etter 2015, ble partiet kraftig svekket og stilte ikke ved valget til nasjonalforsamling i 2017.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg