ANO

.
Lisens: fri

Artikkelstart

ANO er et tsjekkisk politisk parti grunnlagt av mangemilliardæren Andrej Babiš i 2011. Akronymet ANO står for Akce nespokojených občanů, eller De misfornøyde medborgeres aksjon. 'Ano' betyr 'ja' på tsjekkisk. Partiet inngikk i Bohuslav Sobotkas regjering som tiltrådte i januar 2014 og innehadde der blant annet posisjonene som vise-statsminister og finansminister (Babiš selv).

ANO lover å bekjempe korrupsjon, senke skattene og fortsatt involvere Tsjekkia i internasjonale militære operasjoner. Partiet tilhenger av integrasjon i EU. I EU-parlamentet er ANO medlem av den liberale gruppa av partier, ALDE. Selv hevder partiet at det hever seg over splittelsen mellom høyre- og venstresiden i tsjekkisk politikk.

ANO beskrives gjerne som populistisk. «Entreprenør-populistisk» er en betegnelse som er blitt brukt med henvisning til at partiet spiller på en retorikk der Babiš' suksess som forretningsmann kan overføres til det politiske liv og at erfaringene fra næringslivet vil hjelpe partilederen til å «skjære igjennom» byråkrati og langtrukne politiske prosesser. Partilederen kan på egenhånd fatte beslutninger på partiets vegne.

Partiet framstiller seg selv som «ikke-ideologisk». det er mot videre integrasjon i EU og innføring av euro, men ikke motstander av medlemskapet. Det motsetter seg innvandring og krever mer effektiv stengning av EUs yttergrenser mot migrasjon fra fattige land.

Partilederen Andrej Babiš er Tsjekkias nest rikeste innbygger, eier holdingselskapet Agrofert, som består av 200 firmaer med til sammen 27 000 ansatte. Som organisasjon ligger ANO i skjæringspunktet mellom bevegelse og selskap. Det er i hovedsak betrodde medarbeidere i Agrofert som bemanner partiets strukturer. Agrofert driver innen næringsmidler og kjemi, men har også gått inn i mediebransjen. De to store dagsavisene Fronta DNES og Lidové Noviny inngår i selskapet.

ANO fikk 29,6 prosent ved valget til nasjonalforsamling i 2017, noe som gav 78 av til sammen 200 representanter.

 Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg