ANO

Logoen til ANO
ANO er partiet til Andrej Babiš, Tsjekkias statsminister 2017–2021.
Av .
Lisens: Falt i det fri

Artikkelstart

ANO er et tsjekkisk politisk parti grunnlagt av mangemilliardæren Andrej Babiš i 2011. Akronymet ANO står for Akce nespokojených občanů, eller Misfornøyde borgeres aksjon. 'Ano' betyr 'ja' på tsjekkisk. Partiet var i regjering i perioden 2014–2021.

ANO lovte i utgangspunktet å bekjempe korrupsjon, med det har vist seg at partilederen har vært dypt involvert i ulike mistenkelige finansielle operasjoner. ANO går inn for å senke skattene og fortsatt involvere Tsjekkia i internasjonale militære operasjoner. Partiet er mot videre integrasjon i EU og innføring av euro, men ikke motstander av medlemskapet. Det motsetter seg innvandring og krever mer effektiv stengning av EUs yttergrenser mot migrasjon fra fattige land.

Beskrivelse

ANO beskrives gjerne som populistisk, og framstiller seg selv som «ikke-ideologisk». «Entreprenør-populistisk» er en betegnelse som er blitt brukt med henvisning til at partiet spiller på en retorikk der Babiš' suksess som forretningsmann kan overføres til det politiske liv og at erfaringene fra næringslivet vil hjelpe partilederen til å «skjære igjennom» byråkrati og langtrukne politiske prosesser. Partilederen kan på egen hånd fatte beslutninger på partiets vegne. «Liberal-populistisk» er en annen betegnelse som blir brukt om partiet.

I EU-parlamentet er ANO medlem av den liberale gruppa av partier, ALDE. Selv hevder partiet at det hever seg over splittelsen mellom høyre- og venstresiden i tsjekkisk politikk.

Struktur

Partilederen Andrej Babiš er Tsjekkias nest rikeste innbygger. Han eier holdingselskapet Agrofert, som består av 200 firmaer med til sammen 27 000 ansatte. Som organisasjon ligger ANO i skjæringspunktet mellom bevegelse og selskap. Det er i hovedsak betrodde medarbeidere i Agrofert som bemanner partiets strukturer. Agrofert driver innen næringsmidler og kjemi, men har også gått inn i mediebransjen. De to store dagsavisene Mladá Fronta DNES og Lidové Noviny inngår i selskapet.

Historikk

Da ANO første gang stilte til valget til Deputertkammeret 25.–26. oktober 2013, oppnådde partiet 18,65 prosent av stemmene. Det svarte til 47 plasser (av til sammen 200), og ANO ble dermed Deputertkammerets nest største parti. ANO inngikk deretter med det sosialdemokratiske parti (ČSSD) og det kristeligdemokratiske partiet KDU-ČSL i en koalisjonsregjering ledet av Bohuslav Sobotka. ANO hadde ministerpostene finans (Babiš selv, som også var vise-statsminister), forsvar, justis, miljø, trafikk og regional utvikling.

I mai 2017 avskjediget Sobotka Babiš med henvisning til hans uklare skatteforhold og angivelige forsøk på å påvirke media. ANO oppfattet avskjedigelsen som et forsøk på å stekke partiets popularitet.

ANO fikk 29,6 prosent av stemmene ved valget til Deputertkammeret 20.–21. oktober 2017, noe som ga 78 deputerter og gjorde ANO til klart største parti. Babiš dannet først en ren ANO-regjering, og fra juni 2018 en koalisjonsregjering med det sosialdemokratiske parti.

Ved valget til Deputertkammeret 8.–9. oktober 2021 fikk ANO 27,12 prosent av stemmene og 72 deputerter. Flest stemmer oppnådde imidlertid ANOs motstander, koalisjonen SPOLU, hvis leder, Petr Fiala, dannet regjering.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg