Tsjekkias kristeligdemokratiske parti

Tsjekkias kristeligdemokratiske parti. Partiets fulle navn er Den kristelige og demokratiske union - Det tsjekkoslovakiske folkeparti, som på tsjekkisk er Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová, KDU–ČSL. Partiet inngår i Bohuslav Sobotkas regjering som tiltrådte i januar 2014.

KDU-ČSL har røtter to partier opprettet blant katolske tsjekkere i henholdsvis Bøhmen og Mähren på 1890-tallet. I 1919 ble ulike kristeligdemokratiske partier og grupper slått sammen i Det tsjekkoslovakiske Folkeparti (Československá strana lidová – ČSL). Dette partiet spilte en viktig rolle i mellomkrigstiden. Etter den tyske okkupasjonen av landet, var partiets formann,  Jan Šrámek, statsminister i den tsjekkoslovakiske eksilregjeringen i London.

ČSL fortsatte å eksistere etter 1948 som såkalt satelittparti. Det vil si at partiet fikk fortsette å operere som formell representant for landets katolske innbyggere og fikk sine folk valgt inn i ulike organer, men måtte tilpasse seg kommunistpartiets overordnede linje. Partiet hadde alltid en ministerpost i regjeringene mellom 1948 og 1989.

Partiet fortsatte å eksistere etter 1989, og i 1992 slo det seg sammen med Den kristelige og demokratiske union (KDU), som var ett nytt initiativ inspirert av det bayerske kristelig-sosiale CSU.  Det nye partiet tok navnet KDU–ČSL. Partiet har sittet i sentrum-høyreregjering med ODS, men også i sentrum-venstreregjering med ČSSD.  I Europaparlamentet er KDU–ČSL med i Det europeiske folkepartiet.

KDU–ČSL oppnådde sitt beste resultat i 2002 med 14,3 prosent, og sitt dårligste i 2010, da det kom under sperregrensa med 4,3 prosent. Det dårlige resultatet henger sammen med at partiets høyrefløy i 2009 brøt ut og opprettet TOP 09. Som kristeligdemokrater har KDU–ČSL en utfordring med den tsjekkiske velgermassen, som er en av Europas mest sekulære. I tillegg finnes det flere andre høyrepartier KDU–ČSL må konkurrere med, slik som ODS, TOP 09 og VV. Ved det framskyndede valget til nasjonalforsamling i oktober 2013, fikk partiet 6,8 prosents oppslutning.

KDU-ČSL fikk 5,8 prosent ved valget til nasjonalforsamling i 2017, noe som gav ti av til sammen 200 representanter.

Partiet har alltid hatt størst oppslutning i området Morava.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.