Tsjekkias kristeligdemokratiske parti

Artikkelstart

Tsjekkias kristeligdemokratiske parti. Partiets fulle navn er Den kristelige og demokratiske union – Det tsjekkoslovakiske folkeparti, som på tsjekkisk er Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová, KDU–ČSL. Partiet inngår i Bohuslav Sobotkas regjering som tiltrådte i januar 2014.

Faktaboks

Også kjent som
Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová, KDU–ČSL

Historie

KDU-ČSL har røtter to partier opprettet blant katolske tsjekkere i henholdsvis Bøhmen og Mähren på 1890-tallet. I 1919 ble ulike kristeligdemokratiske partier og grupper slått sammen i Det tsjekkoslovakiske Folkeparti (Československá strana lidová – ČSL). Dette partiet spilte en viktig rolle i mellomkrigstiden. Etter den tyske okkupasjonen av landet, var partiets formann, Jan Šrámek, statsminister i den tsjekkoslovakiske eksilregjeringen i London.

ČSL fortsatte å eksistere etter 1948 som såkalt satellittparti. Det vil si at partiet fikk fortsette å operere som formell representant for landets katolske innbyggere og fikk sine folk valgt inn i ulike organer, men måtte tilpasse seg kommunistpartiets overordnede linje. Partiet hadde alltid en ministerpost i regjeringene mellom 1948 og 1989.

Partiet fortsatte å eksistere etter 1989, og i 1992 slo det seg sammen med Den kristelige og demokratiske union (KDU), som var ett nytt initiativ inspirert av det bayerske kristelig-sosiale CSU. Det nye partiet tok navnet KDU–ČSL. Partiet har sittet i sentrum-høyreregjering med ODS, men også i sentrum-venstreregjering med ČSSD. I Europaparlamentet er KDU–ČSL med i Det europeiske folkepartiet.

Oppslutning

KDU–ČSL oppnådde sitt beste resultat i 2002 med 14,3 prosent, og sitt dårligste i 2010, da det kom under sperregrensa med 4,3 prosent. Det dårlige resultatet henger sammen med at partiets høyrefløy i 2009 brøt ut og opprettet TOP 09. Som kristeligdemokrater har KDU–ČSL en utfordring med den tsjekkiske velgermassen, som er en av Europas mest sekulære. I tillegg finnes det flere andre høyrepartier KDU–ČSL må konkurrere med, slik som ODS, TOP 09 og VV. Ved det framskyndede valget til nasjonalforsamling i oktober 2013, fikk partiet 6,8 prosents oppslutning.

KDU-ČSL fikk 5,8 prosent ved valget til nasjonalforsamling i 2017, noe som gav ti av til sammen 200 representanter.

Partiet har alltid hatt størst oppslutning i området Morava.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg