Tsjekkias kristeligdemokratiske parti

Logoen til KDU-ČSL
Partiet KDU-ČSL har lange historiske røtter og har flere ganger inngått i koalisjonsregjeringer.
Lisens: Falt i det fri

Artikkelstart

Tsjekkias kristeligdemokratiske parti er et politisk parti i Tsjekkia. Partiets fulle navn er Den kristelige og demokratiske union – Det tsjekkoslovakiske folkeparti, som på tsjekkisk er Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová, KDU–ČSL. Partiet inngår fra 2021 i Petr Fialas koalisjonsregjering.

Faktaboks

Også kjent som

Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová, KDU–ČSL

Oppslutning

Som kristeligdemokrater har KDU–ČSL en utfordring med den tsjekkiske velgermassen, som er en av Europas mest sekulære. I tillegg finnes det flere andre høyrepartier KDU–ČSL må konkurrere med. Partiet har alltid hatt størst oppslutning i området Morava.

KDU–ČSL oppnådde sitt beste resultat ved valget til Deputertkammeret i 2002 med 14,3 prosent, noe som svarte til 31 representanter (ut av 200). Partiet hadde sitt dårligste valg i 2010, da det kom under sperregrensa med 4,3 prosent. Det dårlige resultatet hang sammen med at partiets høyrefløy, inklusive partiets tidligere formann Miroslav Kalousek, i 2009 brøt ut og opprettet TOP 09.

KDU-ČSL kom inn i Deputertkammeret igjen ved valget i 2013 med 6,8 prosent av stemmene. Partiet inngikk deretter i sosialdemokraten Bohuslav Sobotkas koalisjonsregjering 2014–2017 med ministerpostene forskning, landbruk og kultur.

KDU-ČSL fikk 5,8 prosent ved valget til Deputertkammeret i 2017.

I 2020 inngikk KDU-ČSL et valgforbund med ODS og TOP 09. Valgforbundet oppnådde flest stemmer ved valget til Deputertkammeret 8.–9. oktober 2021. KDU-ČSL har i Petr Fialas koalisjonsregjering fra 2021 ministerpostene landbruk, sosial og miljø.

Partiets leder er fra 2020 Marian Jurečka (født 1981).

Historie

KDU-ČSL har røtter i to partier opprettet blant katolske tsjekkere i henholdsvis Bøhmen og Mähren på 1890-tallet. I 1919 ble ulike kristeligdemokratiske partier og grupper slått sammen i Det tsjekkoslovakiske Folkeparti (Československá strana lidová – ČSL). Dette partiet spilte en viktig rolle i mellomkrigstiden. Etter den tyske okkupasjonen av landet, var partiets formann, Jan Šrámek, statsminister i den tsjekkoslovakiske eksilregjeringen i London.

Etter den kommunistiske maktovertakelsen i 1948 fortsatte ČSL å eksistere som såkalt satellittparti. Det vil si at partiet fikk fortsette å operere som formell representant for landets katolske innbyggere og fikk sine folk valgt inn i ulike organer, men måtte tilpasse seg kommunistpartiets overordnede linje. Partiet hadde alltid en ministerpost i regjeringene mellom 1948 og 1989.

Partiet fortsatte å eksistere etter 1989, og i 1992 slo det seg sammen med Den kristelige og demokratiske union (KDU), som var ett nytt initiativ inspirert av det bayerske kristelig-sosiale CSU. Det nye partiet tok navnet KDU–ČSL. Partiet har sittet i sentrum-høyreregjering med ODS, men også i sentrum-venstreregjering med ČSSD. I Europaparlamentet er KDU–ČSL med i Det europeiske folkepartiet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg