Logoen til KDU-ČSL
Partiet KDU-ČSL har lange historiske røtter og har flere ganger inngått i koalisjonsregjeringer.
Lisens: Falt i det fri

Tsjekkias kristeligdemokratiske parti er et politisk parti i Tsjekkia. Partiets fulle navn er Den kristelige og demokratiske union – Det tsjekkoslovakiske folkeparti, som på tsjekkisk er Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová, KDU–ČSL. Partiet inngår fra 2021 i Petr Fialas koalisjonsregjering.

Faktaboks

Også kjent som

Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová, KDU–ČSL

Oppslutning

Som kristeligdemokrater har KDU–ČSL en utfordring med den tsjekkiske velgermassen, som er en av Europas mest sekulære. I tillegg finnes det flere andre høyrepartier KDU–ČSL må konkurrere med. Partiet har alltid hatt størst oppslutning i området Morava.

KDU–ČSL oppnådde sitt beste resultat ved valget til Deputertkammeret i 2002 med 14,3 prosent, noe som svarte til 31 representanter (ut av 200). Partiet hadde sitt dårligste valg i 2010, da det kom under sperregrensa med 4,3 prosent. Det dårlige resultatet hang sammen med at partiets høyrefløy, inklusive partiets tidligere formann Miroslav Kalousek, i 2009 brøt ut og opprettet TOP 09.

KDU-ČSL kom inn i Deputertkammeret igjen ved valget i 2013 med 6,8 prosent av stemmene. Partiet inngikk deretter i sosialdemokraten Bohuslav Sobotkas koalisjonsregjering 2014–2017 med ministerpostene forskning, landbruk og kultur.

KDU-ČSL fikk 5,8 prosent ved valget til Deputertkammeret i 2017.

I 2020 inngikk KDU-ČSL et valgforbund med ODS og TOP 09. Valgforbundet oppnådde flest stemmer ved valget til Deputertkammeret 8.–9. oktober 2021. KDU-ČSL har i Petr Fialas koalisjonsregjering fra 2021 ministerpostene landbruk, sosial og miljø.

Partiets leder er fra 2020 Marian Jurečka (født 1981).

Historie

KDU-ČSL har røtter i to partier opprettet blant katolske tsjekkere i henholdsvis Bøhmen og Mähren på 1890-tallet. I 1919 ble ulike kristeligdemokratiske partier og grupper slått sammen i Det tsjekkoslovakiske Folkeparti (Československá strana lidová – ČSL). Dette partiet spilte en viktig rolle i mellomkrigstiden. Etter den tyske okkupasjonen av landet, var partiets formann, Jan Šrámek, statsminister i den tsjekkoslovakiske eksilregjeringen i London.

Etter den kommunistiske maktovertakelsen i 1948 fortsatte ČSL å eksistere som såkalt satellittparti. Det vil si at partiet fikk fortsette å operere som formell representant for landets katolske innbyggere og fikk sine folk valgt inn i ulike organer, men måtte tilpasse seg kommunistpartiets overordnede linje. Partiet hadde alltid en ministerpost i regjeringene mellom 1948 og 1989.

Partiet fortsatte å eksistere etter 1989, og i 1992 slo det seg sammen med Den kristelige og demokratiske union (KDU), som var ett nytt initiativ inspirert av det bayerske kristelig-sosiale CSU. Det nye partiet tok navnet KDU–ČSL. Partiet har sittet i sentrum-høyreregjering med ODS, men også i sentrum-venstreregjering med ČSSD. I Europaparlamentet er KDU–ČSL med i Det europeiske folkepartiet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg