Věci veřejné var et tsjekkisk, høyre-populistisk og liberalistisk anti-korrupsjonsparti mellom 2001 og 2015. Věci veřejné betyr 'Offentlige anliggender'.

Partiet var pro-EU, og tok til orde for mer direkte demokrati, blant annet gjennom internettavstemninger, noe som ble benyttet innad i partiet blant medlemmene.

Det ble opprettet i 2001 som lokalparti for Praha sentrum, stilte til valg på landsbasis i 2010 og brøt gjennom med 10,9 prosent av stemmene. Partiet hadde tre medlemmer av Nečas-regjeringen, men gikk ut av den i 2012 etter at tre av partiets medlemmer av deputertkammeret hadde anklaget partiformannen, transportminister Vit Bárta, for korrupsjon, noe Statsadvokaten fulgte opp. Dette førte til at utbrytere opprettet partiet LIDEM (For Folket). Věci veřejné stilte ikke ved valget til nasjonalforsamling i oktober 2013 og nedla virksomheten som parti i 2015.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg