Logoen til ODS
ODS har siden sin opprettelse i 1991 vært et av de dominerende tsjekkiske politiske partiene.
Av .

ODS er et tsjekkisk politisk parti. Det er EU-skeptisk og markedsliberalt. Partiet har ofte hatt regjeringsmakt, og da som største parti i ulike sentrum-høyrekoalisjoner.

Faktaboks

Også kjent som

Občanská demokratická strana

Partiet ble grunnlagt i 1991 etter at Borgerforum (Občanské fórum) ble splittet. Noen gikk over i den mer venstreorienterte Borgerbevegelsen (Občanské hnutí) mens flertallet ble med i ODS.

Partiets første formann var Václav Klaus (1991–2002), etterfulgt av Mirek Topolánek (2002–2010), Petr Nečas (2010–2013) og Martin Kuba (2013–2014). Petr Fiala tok over som partileder i januar 2014.

ODS var på 1990-tallet en klar tilhenger av tsjekkisk EU-medlemskap, men etter at landet kom med i unionen, har partiet vært preget av indre uro omkring graden av integrasjon. ODS går imot at Tsjekkia skal innføre euroen. I Europaparlamentet tilhører ODS den EU-skeptiske Gruppen av Konservative og Reformatorer, der også det polske PiS inngår.

Oppslutning

Ved valget til nasjonalforsamlingens Deputertkammer i oktober 2013 gikk partiet på et massivt nederlag og fikk bare 7,7 prosents oppslutning.

ODS fikk 11,3 prosent ved valget til Deputertkammeret i 2017, noe som gav 25 av til sammen 200 representanter.

I 2020 inngikk ODS et valgforbund sammen med partiene KDU-ČSL og TOP 09. Valgforbundet oppnådde flest stemmer ved valget til Deputertkammeret 8.–9. oktober 2021 og flertall sammen med valgforbundet «Piratpartiet og STAN».

Lederen av ODS Petr Fiala ble utnevnt til statsminister for en koalisjonsregjering der ODS foruten statsministerposten har ministerpostene finans, forsvar, justis, kultur og trafikk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg