Logoen til SPOZ
Logoen til Miloš Zemans parti SPOZ.
Av .
Lisens: Falt i det fri

SPOZ er et tsjekkisk sentrum-venstreparti. Det ble opprettet i 2007 av Miloš Zeman, som inntil da hadde ledet Det tsjekkiske sosialdemokratiske partiet. Det har aldri lyktes SPOZ å få innvalgt representanter i Tsjekkias deputertkammer, men partiet har likevel spilt en rolle i tsjekkisk politikk under Miloš Zemans tid som president og i Jiří Rusnoks regjering.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for Strana Práv Občanů – Zemanovci (Partiet for borgernes rettigheter – Zemantilhengerne)

SPOZ er tilhenger av statlige investeringer som virkemiddel for å håndtere økonomiske kriser. I tråd med dette går partiet inn for å bygge en kanal som forbinder elvene Donau, Elbe og Oder. Partiets ønsker om sterkere innslag av énmannsledelse i politikken ligger bak forslagene om direkte valg av borgermestere og fylkesordførere. Partiet ønsker en folkeavstemning om å forlate EU og tettere samarbeid med Visegradgruppen og Russland.

Zeman er æresformann i SPOZ. Partiets tillitsvalgte er i liten grad folk med tidligere politisk erfaring. Ofte har de bakgrunn fra næringslivet, gjerne fra forretningsvirksomhet med land som i sin tid inngikk som republikker i Sovjetunionen. Finansieringen av partiets aktiviteter er uklar.

SPOZ er ikke tilsluttet noen europeisk partifamilie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg