SPOZ

Logoen til SPOZ
Logoen til Miloš Zemans parti SPOZ.
Av .
Lisens: Falt i det fri

Artikkelstart

SPOZ er et tsjekkisk sentrum-venstreparti. Det ble opprettet i 2007 av Miloš Zeman, som inntil da hadde ledet Det tsjekkiske sosialdemokratiske partiet. Det har aldri lyktes SPOZ å få innvalgt representanter i Tsjekkias deputertkammer, men partiet har likevel spilt en rolle i tsjekkisk politikk under Miloš Zemans tid som president og i Jiří Rusnoks regjering.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for Strana Práv Občanů – Zemanovci (Partiet for borgernes rettigheter – Zemantilhengerne)

SPOZ er tilhenger av statlige investeringer som virkemiddel for å håndtere økonomiske kriser. I tråd med dette går partiet inn for å bygge en kanal som forbinder elvene Donau, Elbe og Oder. Partiets ønsker om sterkere innslag av énmannsledelse i politikken ligger bak forslagene om direkte valg av borgermestere og fylkesordførere. Partiet ønsker en folkeavstemning om å forlate EU og tettere samarbeid med Visegradgruppen og Russland.

Zeman er æresformann i SPOZ. Partiets tillitsvalgte er i liten grad folk med tidligere politisk erfaring. Ofte har de bakgrunn fra næringslivet, gjerne fra forretningsvirksomhet med land som i sin tid inngikk som republikker i Sovjetunionen. Finansieringen av partiets aktiviteter er uklar.

SPOZ er ikke tilsluttet noen europeisk partifamilie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg