Logoen til KSČM viser til Pariserkommunen og revolusjonssangen Le temps des cérises (Kirsebærtiden).
.
Lisens: fri

KSČM, er et politisk parti i Tsjekkia. Det offisielle navnet viser til landets to hovedregioner: Bøhmen og Mährens kommunistiske parti. KSČM er etterfølger til Tsjekkoslovakias kommunistparti (KSČ), som styrte landet fra 1948 til 1989.

Faktaboks

Også kjent som

Komunistická strana Čech a Moravy, KSČM

Særtilfelle

KSČM er etter valget i 2021 ikke lenger representert i deputertkammeret. Partiet var imidlertid Sentral-Europas eneste kommunistparti med betydelig oppslutning etter 1989. Mens de kommunistiske partiene i det øvrige Sentral-Europa samt Baltikum og Sørøst-Europa gikk over til å bli sosialdemokratiske i 1989−1991, fortsatte det tsjekkiske partiet å kalle seg kommunistisk. Partiet går inn for nasjonalisering av nøkkelsektorer i økonomien.

Forløperen for KSČM var Tsjekkoslovakias kommunistiske parti (KSČ). De to siste tiårene av kommunistregimet i Tsjekkoslovakia var preget av jevnt høy levestandard sammenlignet med naboland som Polen og Ungarn, men også sterkere politisk undertrykkelse. Blant annet derfor var det først et stykke ut på 2000-tallet at KSČM ble regnet med som mulig koalisjonspartner, og da for det sosialdemokratiske ČSSD. De to partiene regjerer sammen i noen av Tsjekkias regioner, og KSČM er støtteparti i andre.

Dagsavisen Haló noviny står politisk svært nær KSČM.

I Europaparlamentet inngår KSČM i gruppa Den forente europeiske venstrefløy/Nordisk grønne venstre (GUE/NGL).

Politikken og fløyene

KSČM er mot Tsjekkias Nato-medlemskap og mot at landet deltar i utenlandsk-støttede militæraksjoner. EU-medlemskapet er omstridt i partiet, men KSČM’s motstand mot videre integrasjon i EU, gjør at partiet har gjort det godt i valg til Europaparlamentet. KSČM består av ulike fløyer. Én fløy heller mot sosialdemokratiet og er for medlemskapet i EU. En av lederskikkelsene her var den intellektuelle politikeren Miroslav Ransdorf, som i 2004 uten hell ble lansert som formannskandidat ved partikongressen. En annen fløy kan kalles ny-kommunistisk, og spiller på populistiske og nasjonale strenger. Tidligere partiformann Miroslav Grebeníček sto for denne linja. Det finnes også medlemmer som forsvarer det stalinistiske regimet under Klement Gottwald, som varte fra 1948 til 1953.

Oppslutning

KSČM gjør det best hos eldre velgere i Tsjekkias fattigere regioner.

Partiet fikk lenge mellom 10 og 18 prosents oppslutning ved valg til Deputertkammeret, og fikk 11,3 prosent ved valget i 2010. Det gav 26 av til sammen 200 representanter. Ved regionalvalget i 2012 fikk partiet 20,4 prosent. Ved valget til Deputertkammeret i oktober 2013, fikk partiet 14,9 prosents oppslutning.

KSČM fikk 7,76 prosent av stemmene ved valget til Deputertkammeret i 2017. Etter dette valget fungerte partiet reelt som støtteparti for statsminister Andrej Babiš' regjering. Samarbeidet kostet imidlertid KSČM dyrt: Ved valget til Deputertkammeret 8.-9. oktober 2021 fikk KSČM bare 3,60 prosent av stemmene og kom under sperregrensen.

Ledelse

Juristen Vojtěch Filip var leder for KSČM nesten uavbrudt i perioden fra 2002 til 2021. Etter valgnederlaget i oktober 2021 overtok medlem av Europaparlamentet Kateřina Konečná som leder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg