Tsjekkias kommunistparti

Logoen til KSČM viser til Pariserkommunen og revolusjonssangen Le temps des cérises (Kirsebærtiden).
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Tsjekkias kommunistparti, KSČM, er et politisk kommunistisk parti i Tsjekkia. Det offisielle navnet viser til landets to hovedregioner: Bøhmen og Mährens kommunistiske parti. Nåværende partileder er juristen Vojtěch Filip.

Faktaboks

Også kjent som

Komunistická strana Čech a Moravy, KSČM

Særtilfelle

KSČM er Sentral-Europas eneste overlevende kommunistparti med oppslutning. Mens de kommunistiske partiene i det øvrige Sentral-Europa samt Baltikum og Sørøst-Europa gikk over til å bli sosialdemokratiske i 1989−91, fortsatte det tsjekkiske partiet å kalle seg kommunistisk. Partiet går inn for nasjonalisering av nøkkelsektorer i økonomien.

KSČM er etterfølger etter Det tsjekkoslovakiske kommunistpartiet, som styrte landet fra 1948 til 1989. De to siste tiårene av kommunistregimet var preget av jevnt høy levestandard sammenlignet med land som Polen og Ungarn, men også sterkere politisk undertrykkelse. Blant annet derfor var det først et stykke ut på 2000-tallet at KSČM ble regnet med som mulig koalisjonspartner, og da for det sosialdemokratiske ČSSD. De to partiene regjerer sammen i noen av Tsjekkias regioner, og KSČM er støtteparti i andre.

Dagsavisen Haló noviny står politisk svært nær KSČM.

Politikken og fløyene

KSČM er mot Tsjekkias Nato-medlemskap og mot at landet deltar i utenlandsk-støttede militæraksjoner. EU-medlemskapet er omstridt i partiet, men KSČM’s motstand mot videre integrasjon i EU, gjør at partiet har gjort det godt i valg til EU-parlamentet. KSČM består av ulike fløyer. Én fløy heller mot sosialdemokratiet og er for medlemskapet i EU. En av lederskikkelsene her er den intellektuelle politikeren Miroslav Ransdorf, som i 2004 uten hell ble lansert som formannskandidat ved partikongressen. En annen fløy kan kalles ny-kommunistisk, og spiller på populistiske og nasjonale strenger. Tidligere partiformann Miroslav Grebeníček står for denne linja. Det finnes også medlemmer som forsvarer det stalinistiske regimet under Klement Gottwald, som varte fra 1948 til 1953.

Oppslutning

KSČM har fått mellom 10 og 18 prosents oppslutning ved valg til Deputertkammeret, og fikk 11,3 prosent ved valget i 2010. Ved regionalvalget i 2012 fikk partiet 20,4 prosent. I EU-parlamentet inngår KSČM i gruppa Den forente europeiske venstrefløy/Nordisk grønne venstre (GUE/NGL). Ved det framskyndte valget til nasjonalforsamling i oktober 2013, fikk partiet 14,9 prosents oppslutning.

KSČM fikk 7,76 prosent ved valget til nasjonalforsamling i 2017, noe som gav 15 av til sammen 200 representanter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg