Logoen til TOP 09
Av .
Lisens: offentlig eie

TOP 09 er et tsjekkisk høyreparti, opprettet i 2009 av utbrytere fra det kristeligdemokratiske KDU–ČSL og fra ODS – Demokratisk borgerparti. TOP 09 profilerer seg som det ikke-populistiske og EU-vennlige alternativet til høyre. Navnet er avledet av Tradice, Odpovědnost, Prosperita som betyr tradisjon, ansvarlighet, velstand.

Partiets kjernevelgere tilhører de velutdannede og velsituerte lag av befolkningen og bor typisk i storbyene, særlig Praha.

Tidligere utenriksminister Karel Schwarzenberg var partiets æresformann og kanskje den mest profilerte politikeren.

Partiet er solid representert i Senatet, både med egne partimedlemmer og gjennom senatorer som støttes av flere høyrepartier.

I Europaparlamentet inngår TOP 09 i Group of the European People's Party.

Oppslutning

Ved valget til Deputertkammeret i 2010 – det første valget der TOP 09 stilte – fikk partiet 16,7 prosent av stemmene. Det svarte til 41 deputerter (av til sammen 200). Partiet gikk derpå inn i Petr Nečas' regjering. Her hadde TOP 09 fem ministerposter, blant annet utenriks og finans.

Ved valget til Deputertkammeret i oktober 2013 fikk partiet 12,0 prosent oppslutning og 26 deputerter. Partiet gikk da i opposisjon.

TOP 09 hadde et dårlig valg til Deputertkammeret i 2017, med bare 5,31 prosent av stemmene og 7 deputerter. For første gang siden partiet ble opprettet ble det ikke det største partiet i Praha.

Valg og regjeringsdeltakelse i 2021

I 2019 ble Markéta Pekarová Adamová valgt som leder.

I 2020 inngikk TOP 09 et valgforbund med partiene ODS og KDU-ČSL. Valgforbundet fikk sammen med valgforbundet Piratpartiet-STAN flertall etter valget til Deputertkammeret 8.–9. oktober 2021. TOP 09 fikk 14 representanter.

TOP 09 inngikk derpå i Petr Fialas koalisjonsregjering med ministerpostene helse og forskning. Lederen for TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ble valgt til president for Deputertkammeret.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg