TOP 09

Logoen til TOP 09
Av .
Lisens: offentlig eie

Artikkelstart

TOP 09 er et tsjekkisk høyreparti, opprettet i 2009 av utbrytere fra det kristeligdemokratiske KDU–ČSL og fra ODS – Demokratisk borgerparti. TOP 09 profilerer seg som det ikke-populistiske og EU-vennlige alternativet til høyre. Navnet er avledet av Tradice, Odpovědnost, Prosperita som betyr tradisjon, ansvarlighet, velstand.

Partiets kjernevelgere tilhører de velutdannede og velsituerte lag av befolkningen og bor typisk i storbyene, særlig Praha.

Tidligere utenriksminister Karel Schwarzenberg er partiets æresformann og kanskje den mest profilerte politikeren.

Partiet er solid representert i Senatet, både med egne partimedlemmer og gjennom senatorer som støttes av flere høyrepartier.

I Europaparlamentet inngår TOP 09 i Group of the European People's Party.

Oppslutning

Ved valget til Deputertkammeret i 2010 – det første valget der TOP 09 stilte – fikk partiet 16,7 prosent av stemmene. Det svarte til 41 deputerter (av til sammen 200). Partiet gikk derpå inn i Petr Nečas' regjering. Her hadde TOP 09 fem ministerposter, blant annet utenriks og finans.

Ved valget til Deputertkammeret i oktober 2013 fikk partiet 12,0 prosent oppslutning og 26 deputerter. Partiet gikk da i opposisjon.

TOP 09 hadde et dårlig valg til Deputertkammeret i 2017, med bare 5,31 prosent av stemmene og 7 deputerter. For første gang siden partiet ble opprettet ble det ikke det største partiet i Praha.

Valg og regjeringsdeltakelse i 2021

I 2019 ble Markéta Pekarová Adamová valgt som leder.

I 2020 inngikk TOP 09 et valgforbund med partiene ODS og KDU-ČSL. Valgforbundet fikk sammen med valgforbundet Piratpartiet-STAN flertall etter valget til Deputertkammeret 8.–9. oktober 2021. TOP 09 fikk 14 representanter.

TOP 09 inngikk derpå i Petr Fialas koalisjonsregjering med ministerpostene helse og forskning. Lederen for TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ble valgt til president for Deputertkammeret.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg