Troll (plasseringskart)

Troll nordvest for Bergen

Av /Store norske leksikon ※.

Troll er et petroleumsfelt i den norske del av Nordsjøen, 80 kilometer nordvest for Bergen. Feltet ligger i blokkene 31/2, 3, 5 og 6, på 300–340 meters vanndyp i Norskerenna.

Faktaboks

Etymologi

navn etter troll i eventyrene

Troll ble oppdaget i 1979 som et av verdens største gassfelt (inneholder alene omtrent 60 prosent av gassreservene på norsk sokkel). Feltet er fra 2000 Norges største oljeprodusent, etter at produksjonen fra Statfjord avtok. Statfjord har likevel størst utvinnbare oljereserver.

Troll består av en østre og en vestre provins som til sammen dekker et område på 770 kvadratkilometer. Troll Øst inneholder to tredjedeler av gassen, råoljen finnes vesentlig i Troll Vest.

Operatør er Equinor, mens før 2007 var Norsk Hydro operatør.

Utbyggingsfaser

Trollfeltet er bygget ut gjennom tre faser. En tredje utbyggingsfase ble vedtatt i 2018.

Fase 1

Troll-A

Den 472 m høye Troll A-plattformen under slep ut til feltet i mai 1995. Plattformen er et av verdens høyeste byggverk, og den høyeste flyttbare menneskeskapte innretning. Plattformen står nå på 330 meters vanndyp.

Av /M-Press/KF-arkiv ※.

Utbyggingsplanene for gassreservene på Troll Øst ble godkjent av Stortinget 15. desember 1986. Planen var å bygge en integrert plattform i betong, det vil si med både bore-, produksjons- og boligfasiliteter på plattformen. Dette ble senere endret til bygging av en enkel brønnhodeplattform, Troll A, og et landbasert behandlingsanlegg på Kollsnes. Byggingen startet i 1992, med produksjonsstart 9. februar 1996. Plattformen står på 330 meters vanndyp, med flammebom er den 472 meter høy. Dette gjør den til et av verdens høyeste byggverk, og den høyeste flyttbare menneskeskapte innretning. Vekten er over 1 million tonn.

Gassen fra Troll A transporteres i rør til terminalen på Kollsnes. Utvinnbare reserver beregnes per 2018 til 1433 milliarder standard kubikkmeter gass, 24 millioner tonn NGL og 1,5 millioner standard kubikkmeter kondensat.

Oljeselskapet Shell var operatør for utbyggingen, mens Equinor (tidligere Statoil ASA) er operatør for driftsfasen.

I 2006 hadde den britiske popsangeren Katie Melua konsert i skaftet på Troll A. Arrangementet ble avholdt på cirka 300 meters dybde, noe som var «dybderekord» for en konsert.

Fase 2

Utbyggingen av fase 2 omfatter oljereservene. Utbyggingsplan ble godkjent i Stortinget 18. mai 1992. Produksjonsstart var 19. september 1995. Et tynt oljeførende lag strekker seg over hele feltet, men det er drivverdig bare i to provinser i Troll Vest. Oljen produseres via havbunnsrammer (med mer enn 100 brønner) knyttet opp mot den flytende plattformen Troll B og den halvt nedsenkbare stålinnretningen Troll C via rørledninger. Havbunnsprosessanlegget Troll Pilot kom i drift i 2001. Utvinnbare reserver beregnes per 2018 til 285,7 millioner standard kubikkmeter olje.

Oljen transporteres til Mongstad. Fra Troll B går oljen gjennom Troll Oljerør I. Rørledningen stod ferdig i 1995, er 16 tommer i diameter, 85 kilometer lang, og har transportkapasitet på 42 500 kubikkmeter per døgn. Fra Troll C går oljen gjennom Troll Oljerør II. Ledningen stod ferdig i 1999, er 20 tommer i diameter, 80 kilometer lang og har transportkapasitet på 40 000 kubikkmeter per døgn. Assosiert gass går til Troll A.

Fase 3

Troll fase 3
Illustrasjon av Troll-utbyggingens fase tre. Det ble bygget undervannsinstallasjoner med tilknytning til Troll A-plattformen.
Av /Equinor.

Utbyggingsplan for Troll fase 3 ble godkjent 7. desember 2018 av Olje- og energidepartementet. Oppstart av Troll fase 3 var 27. august 2021 og omfatter gassreservene i Troll Vest. Utbyggingen skjedde i form av undervannsinstallasjoner med tilknytning til Troll A-plattformen. Troll fase 3 blir drevet med kraft fra land via Troll A plattformen, og gir dermed utslipp av karbondioksid på under 0,1 kilo per fat oljeekvivalenter. Driftskostnader og utslipp er de laveste på norsk sokkel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Svein Askheim

Troll er vel ikke Norges største oljeprodusent? Det er vel Statfjord.

svarte Gunleiv Hadland

Produksjonen fra Statfjord har avtatt de senere årene, slik at Troll de senere årene har produsert mest olje. Men Statfjord har likevel større totalt utvinnbare oljereserver.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg