Statfjord er et olje- og gassfelt i norske blokker 33/9 og 33/12 samt i britisk blokk 211/24 ved grenselinjen mellom norsk og britisk kontinentalsokkel i Nordsjøen, vest for Sognefjordens munning. Feltet ble påvist i 1974 og er bygd ut på ca. 150 m dyp med tre fullt integrerte plattformer (Statfjord A, B og C) med understell og lagerceller av betong (Condeep-type).

Mobil Exploration Norway Inc. var operatør fram til 1987, og stod i spissen for utbyggingen av feltet. Statoil overtok som operatør i 1987, selskapsnavnet ble endret i 2018 til Equinor.

Statfjord A kom i produksjon 24. november 1979 og ligger sentralt på feltet, Statfjord B kom i produksjon i 1982 og ligger sør på feltet, Statfjord C kom i produksjon i 1985 og ligger nord på feltet. Satellittfeltene Statfjord Nord, Statfjord Øst og Sygna er tilknyttet Statfjord C. Hver plattform er tilknyttet lastebøye for utskipning av stabilisert olje til tankskip. Olje og gass fra feltene Snorre, Sygna, Statfjord Øst og Statfjord Nord behandles og skipes ut fra Statfjord-installasjonene. Den norske andelen ilandføres til Kårstø og videre til Emden i Tyskland via Statpipe-rørledningen. Den britiske andelen av gassproduksjonen ilandføres til St. Fergus i Skottland gjennom FLAGS-rørledningen (Far North Liquids and Associated Gas System).

Det er inngått en avtale mellom de britiske og norske rettighetshaverne om felles utnyttelse av feltet. Den norske andelen av reservene er 85,47 %, den britiske 14,53 %. Norsk andel av utvinnbare reserver beregnes pr. 2016 til 577,8 mill. Sm3 olje, 84,6 mrd. Sm3 gass, 23,4 mill tonn NGL og 0,8 mill Sm3 kondensat. Gjenværende reserver beregnes pr. 2016 til 5,9 mill. Sm3 olje, 10,3 mrd. Sm3 gass og 3,9 mill tonn NGL.

PUD for prosjektet Statfjord senfase ble godkjent i 2005. Prosjektet er motivert av at feltets oljereserver avtar, og har endret Statfjord fra å være et oljefelt med assosiert gass til å bli et gassfelt med assosiert olje. Som en del av prosjektet er gassrørledningen Tampen Link, 23,2 km lang med diameter 32 tommer, lagt til gassrørledningen FLAGS slik at FLAGS fra 2007 transporterer all gass fra feltet, ikke bare den britiske andelen.

Statfjord vil etter planen produsere til rundt 2025. Statfjord A er planlagt stengt ned noe tidligere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.