Kollsnes
Av .
Rørledninger på norsk sokkel 2020

Kollsnes prosessanlegg er et ilandføringssted og prosessanlegg for gass fra feltene Troll, Fram, Visund og Kvitebjørn. Anlegget ligger i Øygarden kommune, Vestland, nordvest for Bergen.

Kollsnes har vært i drift fra 1996, som en del av Troll-utbyggingen. Anlegget er bygd for å behandle inntil 143 millioner m³ tørrgass og 9780 Sm³ kondensat per dag. Cirka 40 prosent av norsk gasseksport går via anlegget på Kollsnes.

I behandlingsprosessen på Kollsnes blir gassen tørket og komprimert før den går til eksport gjennom rørledningene Statpipe, Zeepipe, Europipe I og Franpipe til kontinentet. Gjennom Vestprosess er Sture- og Kollsnes-anleggene knyttet til oljeraffinerietMongstad med rørledninger for våtgass og kondensat.

Kollsnes næringspark har forskjellige virksomheter basert på gassråstoff, blant annet produksjon av CNG (komprimert naturgass), LNG (nedkjølt, flytende naturgass), og oppdrett av torskeyngel.

Kollsnes gassanlegg er eid av Gassled, og Gassco er operatør. Teknisk driftsansvarlig er Equinor.

Kart

Kollsnes prosessanlegg

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg