Theater an der Wien
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Theater an der Wien er et operahus i Wien, innviet i 1801. Dette tradisjonsrike teatret ble i 2006 Wiens tredje hovedscene for opera etter Wiener Staatsoper og Wiener Volksoper. Teatersjef fra 2022 er Stefan Herheim.

Faktaboks

Etymologi
tysk, «Teateret ved Wienelven»

Teatret

Theater an der Wien ligger i bydelen Mariahilf, og har i dag 1129 sitteplasser og 50 ståplasser. Navnet viser til beliggenheten på bredden av elven Wien, men denne er nå lagt i tunnel og ikke lenger synlig ved teatret.

Teatret ble oppført for Emanuel Schikaneder. Arkitekt var muligens Franz Jäger. Dagens teater har en fasade fra 1901 som ble bygget på etter tegninger av arkitektene Hermann Helmer og Ferdinand Fellner. Men den opprinnelige hovedinngangen, kalt «Papagenoporten», er bevart som et minne om Schikaneder, som skrev librettoen til Mozarts Tryllefløyten og var den første Papageno.

Historikk

Theater an der Wien ble innviet 13. juni 1801. På grunn av dårlig økonomi måtte Schikaneder si fra seg teatret allerede i 1803, men beholdt privilegiet for driften og fortsatte som kunstnerisk leder.

Schikaneder knyttet Ludwig van Beethoven til teatret. I 1803 holdt Beethoven for første gang en konsert her hvor han uroppførte sin 2. symfoni, sin 3. klaverkonsert og oratoriet Kristus på Oljeberget. Senere kom uroppførelser av flere av hans mest berømte verker, blant annet av 5. symfoni («Skjebnesymfonien»), 6. symfoni («Pastoralesymfonien») og operaen Fidelio, foruten den første offentlige fremførelsen av 3. symfoni («Eroica»). Beethoven bodde i bygningen i 1803–1804 mens han skrev sin opera Fidelio.

Foreningen Die Gesellschaft der Cavaliere overtok teatret i 1810 og innledet med urfremførelsen 17. mars samme år av Das Käthchen von Heilbronn av Heinrich von Kleist.

På første halvpart av 1800-tallet var Theater an der Wien spillested for både opera og skuespill. Det var her wienerne fikk stifte bekjentskap med Rossinis operaer. Franz Schubert skrev berømt musikk til skuespillet Rosamunde (1823) av Helmina von Chézy.

Flere skuespill av Ferdinand Raimund og Johann Nestroy ble uroppført på Theater an der Wien.

Operette

Theater an der Wien ble et av de sentrale arnestedene for operetten, en sjanger som kom til å prege virksomheten gjennom 76 år, fra 1860 til 1936. I 1860 lanserte teatrets daværende huskomponist Franz von Suppé Das Pensionat, som regnes som den første wieneroperetten. Det var også på Theater an der Wien at Jacques Offenbachs operetter gjorde sitt inntog i Wien fra 1862.

Den 5. april 1874 ble wieneroperettens «gullalder» innledet med urpremieren på Flaggermusen av Johann Strauss, fulgt av premierer på operetter som Tiggerstudenten (1882) av Karl Millöcker, Sigøynerbaronen (1885) av Strauss og Fuglehandleren (1891) av Carl Zeller.

Etter århundreskiftet 1900 gikk operettetiden ved Theater an der Wien over i en «sølvalder» med blant annet urpremierene på Franz Lehárs Den glade enke (1905) og Greven av Luxembourg (1909), og Emmerich Kálmáns Grevinne Maritza (1924).

Opera

Theater an der Wien ble stengt i 1936, på grunn av forfall og dårlig økonomi. I årene 1945–1955 tjente det som scene for Wiener Staatsoper mens denne ble gjenoppbygget etter bombingen under andre verdenskrig.

Etter renovering ble teatret i 1962 en hovedarena for amerikanske og engelske musikaler. Men det ble også fortsatt benyttet til opera, blant annet under den årlige festivalen Wiener Festwochen.

Da Wien feiret Mozarts 250-årsjubileum i 2006 hadde teatret et program bestående av en rekke Mozart-operaer. Teatret har siden vært operascene med et repertoar som innbefatter alle operahistoriens epoker. Roland Geyer var sjef fra 2006 til 2022, da han ble avløst av Stefan Herheim.

Blant nordmenn som har sunget på Theater an der Wien kan nevnes Øystein Wiik, Frode Olsen, Ann-Beth Solvang og Mari Eriksmoen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Elin Nesje Vestli

Intendant nå er Stefan Herheim, jf. https://www.theater-wien.at/de/vbwat/ueber-uns/einleitungstefanherheim.

svarte Ola Nordal

Takk. Artikkelen er endret.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg