Faktaboks

Mari Eriksmoen
Født
10. januar 1983, Ski, Akershus
Familie

Gift i 2013 med dirigenten Eivind Gullberg Jensen (f. 1.4.1972).

Mari Eriksmoen
Mari Eriksmoen har en betydelig karriere på europeiske operahus.
Mari Eriksmoen

Mari Eriksmoen er en norsk lyrisk sopran med stor internasjonal virksomhet. Hun har hatt en rekke roller ved operahus i Wien, Frankfurt og München. Hun har vært en årlig gjest ved operafestivalen i Aix-en-Provence og har også vært en aktiv utøver av tidligmusikk og historiske innspillinger.

Utdannelse

Eriksmoen er utdannet fra Norges musikkhøgskole, Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse i Paris og Det Kongelige Operaakademi ved Det Kongelige Teater i København.

Karriere

Mari Eriksmoen hadde sitt internasjonale gjennombrudd som Zerbinetta i Richard Strauss' Ariadne auf NaxosTheater and der Wien i oktober 2010 og har senere hatt flere oppdrag der. Hun synger også på operahusene i Zürich, Frankfurt og München samt festivalene i Aix-en-Provence, Glyndebourne, Savonlinna og BBC Proms. I 2013 gjestet hun Teatro alla Scala som Waldvogel i Siegfried i Daniel Barenboims oppsetning av Richard Wagners Nibelungenring. På Den Norske Opera & Ballett har hun tolket roller som Olympia i Hoffmanns Eventyr og Pamina i Wolfgang Amadeus Mozarts Tryllefløyten. I 2015 gjestet hun i rollen Blonde i Bortførelsen fra seraillet i Glyndebourne.

Hun er også aktiv som konsertsanger. Hun har hatt en rekke opptredener som Solveig når musikken til Edvard Griegs Peer Gynt har vært fremført i konsertsammenheng, ved siden av sopranpartier i oratorier og messer. Hun har også samarbeidet med Berliner Filharmoniker, der hun har sunget under sir Simon Rattle og Ivan Fischer. Hun har gjort seg gjeldende i historiske innspillinger med Akademie für alte Musik i Berlin og med René Jacobs, og som Susanna, Zerlina og Fiordiligi i Nikolaus Harnoncourts syklus på radio og TV av Mozarts Da Ponte-operaer.

I 2022 debuterte Eriksmoen på Festspillene i Salzburg, der hun medvirket som Isacco i den tsjekkiske komponisten Jospeh Mysliveček’s (1737–1781) Abramo ed Isacco og i Mozarts Messe i c-moll med Philippe Herreweghe og Camerata Salzburg.

Mari Eriksmoen er gift med dirigent Eivind Gullberg Jensen.

Priser

  • International Lied Competition for Youth (Tyskland) – Kammermusikkprisen, 2005
  • De unges Lindemanpris, 2009
  • Statoils talentstipend, 2011

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg