Ferdinand Raimund (litografi av Joseph Kriehuber, 1835)

Ferdinand Raimund av Ukjent fotograf. Falt i det fri (Public domain)

Ferdinand Raimund, østerriksk skuespiller og dramatiker. Raimund regnes ved siden av Johann Nepomuk Nestroy som en fornyer av det folkelige teater og tradisjonelle lystspill.

Hans skuespillerdebut på Theater in der Josefstadt i 1815 ble en stor suksess og gjorde ham kjent for teaterpublikumet i Wien. I 1823 stod han for første gang på scenen i et av sine egne stykker, Barometermacher auf der Zauberinsel, og etablerte seg dermed også som dramatiker.

Med utgangspunkt i det tradisjonelle folkelige lystspill kombinert med barokke elementer, parodi og improvisasjon utviklet Raimund sine såkalte "Zauberspiele", tryllespill, en sjanger som var populær i barokken og som gjorde utstrakt bruk av scenemaskineriet.  Han fornyet imidlertid sjangeren gjennom å bygge inn tragiske og alvorlige elementer for på den måten å gjøre den til noe mer enn ren underholdning. Gjennom å utfordre sjanger og teaterkonvensjoner ble Raimund nyskapende, ikke bare i Østerrike, men også – gjennom tallrike gjestespill – i Tyskland.

Raimund etterlot seg åtte teaterstykker, alle ble trykt etter hans død. Blant hans beste arbeider er Das Mädchen aus der Feenwelt oder der Bauer als Millionär (1826), Der Alpenkönig und der Menschenfeind (1828) og Der Verschwender (1833). Han er fortsatt en hyppig spilt dramatiker i Østerrike og har hatt stor betydning for blant annet Johann Nestroy, Ödön von Horváth, Thomas Bernhard og Elfriede Jelinek.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.