Ferdinand Raimund

Faktaboks

Ferdinand Raimund
Uttale
rˈaimund
Født
1. juni 1790, Wien
Død
5. september 1836, Wien
Ferdinand Raimund (litografi av Joseph Kriehuber, 1835)

Artikkelstart

Ferdinand Raimund, østerriksk skuespiller og dramatiker. Raimund regnes ved siden av Johann Nepomuk Nestroy som en fornyer av det folkelige teater og tradisjonelle lystspill.

Hans skuespillerdebut på Theater in der Josefstadt i 1815 ble en stor suksess og gjorde ham kjent for teaterpublikumet i Wien. I 1823 stod han for første gang på scenen i et av sine egne stykker, Barometermacher auf der Zauberinsel, og etablerte seg dermed også som dramatiker.

Med utgangspunkt i det tradisjonelle folkelige lystspill kombinert med barokke elementer, parodi og improvisasjon utviklet Raimund sine såkalte Zauberspiele, «tryllespill», en sjanger som var populær i barokken og som gjorde utstrakt bruk av scenemaskineriet. Han fornyet imidlertid sjangeren ved å bygge inn tragiske og alvorlige elementer for på den måten å gjøre den til noe mer enn ren underholdning. Gjennom å utfordre sjanger og teaterkonvensjoner ble Raimund nyskapende, ikke bare i Østerrike, men også – gjennom tallrike gjestespill – i Tyskland.

Raimund etterlot seg åtte teaterstykker, alle ble trykt etter hans død. Blant hans beste arbeider er Das Mädchen aus der Feenwelt oder der Bauer als Millionär (1826), Der Alpenkönig und der Menschenfeind (1828) og Der Verschwender (1833). Han blir fortsatt hyppig spilt i Østerrike og har hatt stor betydning for blant annet Johann Nestroy, Ödön von Horváth, Thomas Bernhard og Elfriede Jelinek.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg