Faktaboks

Johann Nepomuk Nestroy
Uttale
nˈestroy
Født
17. desember 1801, Wien
Død
25. mai 1862, Wien
Johann Nestroy
Johann Nestroy
Johann Nestroy i rollen som skomakeren Knierim i sitt eget stykke "Lumpacivagabundus" (1861)
Johann Nestroy i rollen som skomakeren Knierim i sitt eget stykke Lumpacivagabundus (1861)
Statue av Johann Nepomuk Nestroy, lagd av Oskar Thiede (1929), på Nestroyplatz i Wien
Statue av Johann Nepomuk Nestroy, lagd av Oskar Thiede (1929) på Nestroyplatz i Wien
Statue av Johann Nepomuk Nestroy, lagd av Oskar Thiede (1929), på Nestroyplatz i Wien
Lisens: CC BY SA 3.0

Johann Nepomuk Nestroy var en østerriksk dramatiker og skuespiller. Nestroy regnes ved siden av Ferdinand Raimund som fornyeren av «Alt-Wiener Volkstheater», det folkelige teater i Wien på 1800-tallet.

Biografi

Johann Nepomuk Nestroy vokste opp i Wien. Han begynte å studere jus ved Universitetet i Wien, men avbrøt studiene og tok engasjement som sanger, først i Wien, deretter en periode i Amsterdam (1822–1825) før han igjen reiste tilbake til Østerrike. I 1832 ble han engasjert av Theater an der Wien hvor han i stadig større grad utmerket seg som skuespiller.

Nestroy preget både som forfatter og som skuespiller teaterlivet i Wien mellom 1830 og 1860. Fra 1831 var han medlem i ensemblet til teatersjefen Carl Carl ved Theater an der Wien. Etter Carls død i 1854 overtok Nestroy ledelsen av teatret.

Forfatterskap

Utgangspunkt i de tradisjonelle komediene som ble spilt på Wiens mange forstadsteatre, og med mange referanser til samtidige lystspill i England, Frankrike og Tyskland, utviklet Nestroy sin egen form preget av humor, satire og språklig virtuositet. Tekstene har gjerne en tids- og samfunnskritisk brodd. Dette kommer ikke minst til uttrykk gjennom de mange innslagene av couplet, korte sanginnslag med refreng som avsluttes med et humoristisk poeng. I sangen kunne skuespillerne improvisere og dermed omgå sensuren.

Nestroys stykker er burleske avsløringer av epokens livsholdning og politiske normer. Samfunnskritikken får form av språkkritikk: For Nestroy avslører språket en persons holdninger og verdier. I likhet med Karl Kraus er han en suveren og besk språkkritiker.

Nestroy etterlot seg over 70 stykker. Blant hans mest kjente og spilte er Der böse Geist Lumpaciviagabundus, oder das liederliche Kleeblatt (1833), Zu ebener Erde und erster Stock (1835), Der Talisman (1843), Einen Jux will er sich machen (1844), Der Zerrissene (1845) og Freiheit in Krähwinkel (1849).

Betydning

Sammen med Ferdinand Raimund fornyet Nestroy det folkelige teater i Wien på 1800-tallet. Hans dramatikk har hatt stor betydning for senere østerrikske forfattere, blant annet for forfatterskapet til Ödön von Horváth, Peter Turrini og Elfriede Jelinek. Han er fortsatt en hyppig spilt dramatiker på østerrikske scener, og de opprinnelige couplettekstene byttes ut med dagsaktuelle politiske finter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg