Johann Nestroy

Johann Nestroy av Ukjent fotograf. Falt i det fri (Public domain)

Johann Nestroy i rollen som skomakeren Knierim i sitt eget stykke Lumpacivagabundus (1861)

Johann Nestroy i rollen som skomakeren Knierim i sitt eget stykke "Lumpacivagabundus" (1861) av Ukjent forfatter. Falt i det fri (Public domain)

Johann Nepomuk Nestroy, østerriksk dramatiker og skuespiller. Nestroy regnes ved siden av Ferdinand Raimund som fornyeren av det folkelige teater i Wien på 1800-tallet. Han preget både som forfatter og som skuespiller teaterlivet i Wien mellom 1830 og 1860. Fra 1831 var han medlem i ensemblet til teatersjefen Carl Carl ved Theater an der Wien, etter Carls død i 1854 overtok Nestroy ledelsen av teatret.

Med utgangspunkt i de tradisjonelle komediene som ble spilt på Wiens mange forstadsteatre og med mange referanser til samtidige lystspill i England, Frankrike og Tyskland utviklet Nestroy sin egen form preget av humor, satire og språklig virtuositet. Tekstene har gjerne en tids- og samfunnskritisk brodd som ikke minst kommer til uttrykk gjennom de mange couplet-innslagene (couplet her i betydningen kort sanginnslag med refreng som avsluttes med et humoristisk poeng) , hvor skuespillerne i sangen kunne improvisere og dermed omgå sensuren. Hans stykker er burleske avsløringer av epokens livsholdning og politiske normer. Samfunnskritikken får form av språkkritikk: For Nestroy avslører språket en persons holdninger og verdier. I likhet med Karl Kraus er han en suveren og besk språkkritiker.

Nestroy etterlot seg over 70 stykker. Blant hans mest kjente og spilte er Der böse Geist Lumpaciviagabundus, oder das liederliche Kleeblatt (1833), Zu ebener Erde und erster Stock (1835), Der Talisman (1843), Einen Jux will er sich machen (1844), Der Zerissene (1845) og Freiheit in Krähwinkel (1849).

Nestroys dramatikk har hatt stor betydning for senere østerrikske forfattere, blant annet for forfatterskapet til Ödön von Horváth, Peter Turrini og Elfriede Jelinek. Han er fortsatt en hyppig spilt dramatiker på østerrikske scener, hvor de opprinnelige couplettekstene byttes ut med dagsaktuelle politiske finter.

  • Basil, Otto: Johann Nestroy in Selbstzeugnissen und Bilddokumenten, 1977
  • Doering, Susan: Der wienerische Europäer : Johann Nestroy und die Vorlagen seiner Stücke, 1992, isbn 3-7787-2121-6, Finn boken
  • Hein, Jürgen: Johann Nestroy, 1990, isbn 3-476-10258-0, Finn boken
  • Preisner, Rio: Johann Nepomuk Nestroy : der Schöpfer der tragischen Posse, 1968

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.