Johann Nepomuk Nestroy

Faktaboks

Johann Nepomuk Nestroy
Uttale
nˈestroy
Født
17. desember 1801, Wien
Død
25. mai 1862, Wien
Johann Nestroy
Johann Nestroy i rollen som skomakeren Knierim i sitt eget stykke Lumpacivagabundus (1861)

Artikkelstart

Johann Nepomuk Nestroy, østerriksk dramatiker og skuespiller. Nestroy regnes ved siden av Ferdinand Raimund som fornyeren av det folkelige teater i Wien på 1800-tallet.

Nestroy preget både som forfatter og som skuespiller teaterlivet i Wien mellom 1830 og 1860. Fra 1831 var han medlem i ensemblet til teatersjefen Carl Carl ved Theater an der Wien; etter Carls død i 1854 overtok Nestroy ledelsen av teatret.

Med utgangspunkt i de tradisjonelle komediene som ble spilt på Wiens mange forstadsteatre, og med mange referanser til samtidige lystspill i England, Frankrike og Tyskland, utviklet Nestroy sin egen form preget av humor, satire og språklig virtuositet. Tekstene har gjerne en tids- og samfunnskritisk brodd som ikke minst kommer til uttrykk gjennom de mange couplet-innslagene (couplet her i betydningen kort sanginnslag med refreng som avsluttes med et humoristisk poeng), hvor skuespillerne i sangen kunne improvisere og dermed omgå sensuren. Hans stykker er burleske avsløringer av epokens livsholdning og politiske normer. Samfunnskritikken får form av språkkritikk: For Nestroy avslører språket en persons holdninger og verdier. I likhet med Karl Kraus er han en suveren og besk språkkritiker.

Nestroy etterlot seg over 70 stykker. Blant hans mest kjente og spilte er Der böse Geist Lumpaciviagabundus, oder das liederliche Kleeblatt (1833), Zu ebener Erde und erster Stock (1835), Der Talisman (1843), Einen Jux will er sich machen (1844), Der Zerrissene (1845) og Freiheit in Krähwinkel (1849).

Nestroys dramatikk har hatt stor betydning for senere østerrikske forfattere, blant annet for forfatterskapet til Ödön von Horváth, Peter Turrini og Elfriede Jelinek. Han er fortsatt en hyppig spilt dramatiker på østerrikske scener, og de opprinnelige couplettekstene byttes ut med dagsaktuelle politiske finter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg