Frode Olsen (sanger)

Faktaboks

Frode Olsen
Født
10. april 1952, Bærum
Bassen Frode Olsen har hatt mesteparten av sin operakarriere utenlands.
Frode Olsen
Av .
Frode Olsen og Trond Halstein Moe i Don CarloDen Norske Opera i 2008
Don Carlo
Av /Den Norske Opera & Ballett.
Frode Olsen og Hege Høisæter i Le Grand MacabreDen Norske Opera & Ballett i 2013
Le grand macabre
Av /Den Norske Opera & Ballett.

Artikkelstart

Frode Olsen er en norsk sanger (bass) som har hatt mesteparten av sin operakarriere utenfor Norge. Han er kjent for stor allsidighet som sanger og har gjort seg spesielt bemerket innen samtidsopera.

Studier og debut

Olsens sangkarriere startet med sangleksjoner på Hamar Lærerskole i 1975–1977. Han studerte ved Statens Operahøgskole fra 1979–1982 med Jan Sødal som lærer. Høsten 1983 fikk han fikk plass i operastudioet ved Deutsche Oper am Rhein i Düsseldorf og fikk fast ansettelse samme sted året etter.

Karriere

Fra 1986 til 1992 var han ansatt ved Badisches Staastheater i Karlsruhe, der han fikk anledning til å synge mange av operalitteraturens store basspartier.

Siden 1992 har han jobbet som frilanssanger, der han har sunget ved operahus og festivaler i Tyskland, Nederland, Belgia, Frankrike, Italia, Storbritannia, Irland, USA, Japan, Australia, Finland og Norge. Han har etablert seg som en av Norges fremste sangere innen sitt fag, i blant annet fjorten forskjellige Richard Wagner-roller.

Olsen er kjent for stor allsidighet, fra store seriøse og krevende bass- og bassbarytonpartier til ekstreme karakterroller. Hans repertoar spenner over mer enn 100 roller fra barokkopera til vår tid. Av disse kan nevnes: Giuseppe Verdi-roller som Filip i Don Carlo og Zaccaria i Nabucco og Wagner-roller som Wotan i Nibelungenringen, Pogner og Hans Sachs i Mestersangerne i Nürnberg, Gurnemanz i Parsifal og Kong Marke i Tristan og Isolde. Han har spesielt gjort seg gjeldende i samtidsoperaer som Olivier Messiaens St. Francois d'Assise, Arnold Schönbergs Moses og Aron, György Ligetis Le Grand Macabre og Alban Bergs Wozzeck. I 2018 debuterte han på La Scala i Milano i den store rollen som Hamm ved uroppførelsen av György Kurtágs opera Fin de Partie til strålende kritikker. På Den Norske Opera & Ballett har han blant annet sunget Procida i Vespri Siciliani (Verdi), Hollenderen i Den flyvende Hollender (Wagner) og Benjamin Sigismund ved uroppførelsen av Gisle Kverndokks Den fjerde nattevakt i 2005.

På operascenen har han jobbet med dirigenter som Claudio Abbado, Sylvain Cambreling, Antonio Pappano, Andrew Davies og Kent Nagano. Viktige regissører har vært Willy Decker, Peter Konwitschny, Herbert Wernicke, Peter Sellars, Peter Stein, David Pountney, Stefan Herheim, Stein Winge og La Fura dels Baus.

Utgivelser

Olsen er med på flere videoinnspillinger av kjente operaer: Han spiller Gremin i Eugen Onegin (Pjotr Tsjaikovskij) og Valens i Peter Sellars legendariske oppsetning av Theodora (Georg Friedrich Händel), begge fra operafestivalen i Glyndebourne. Han medvirker også som Astradamors i en videoinnspilling av Le Grand Macabre fra Liceu i Barcelona.

Av hans plateinnspillinger kan nevnes Salome (Richard Strauss) med Christoff von Dohnányi (Decca), Le Grand Macabre med Esa-Pekka Salonen (Sony) og Wozzeck (EMI) med Ingo Metzmacher.

I 2019 ga han ut boka Operasamtaler – med sangerne Knut Skram, Terje Stensvold og Ragnar Ulfung – sammen med Trond Olav Svendsen.

Viktige roller

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg