Tatarstan

Tatarstan er et føderasjonssubjekt i Russland som har status som republikk. Området ligger rundt elven Kamas utløp i Volga, det er 68 000 km2 og har 3 898 700 innbyggere (2019). 53 prosent er tatarer, 40 prosent russere og 3 prosent tsjuvasjer (2010). Hovedstaden er Kazan (1 252 000 innbyggere i 2019). Republikken inngår i Volga føderale krets og ligger i samme tidssone som Moskva (UTC +3)

Faktaboks

Uttale
tatarstˈan
Også kjent som

På russisk: Respublika Tatarstan, på tatar: Tatarstan Respublikası

Republikken er tospråklig med russisk og tatarisk som administrasjonsspråk. De to store religionene er sunni-islam og ortodoks kristendom. Republikken har unngått alvorlig etnisk konflikt.

Tatarstans økonomi er en av de mest velutviklede i den russiske føderasjonen og har en betydelig petroleumsindustri, dominert av republikkens oljeselskap Tatneft. Oljeproduksjonen ligger på 32 millioner tonn (2016). I Tatarstan er det store raffinerier, petrokjemisk og kjemisk industri og stor maskin- og bilindustri. Det produseres særlig tunge lastebiler – KamAZ i Naberesjnyje Tsjelny. Tatarstan er Russlands tredje største jordbruksregion. Hovedvekten er på dyrking av hvete, rug og grønnsaker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg