Kjølen

Artikkelstart

Kjølen er fra gammelt av et stedsnavn på høydedrag og myrstrekninger som danner en naturlig grense mellom Norge og Sverige.

Faktaboks

Uttale

1kjø:l'n

Etymologi

norrønt kjǫlr 'kjøl', av germansk *kelu- m.

Også kjent som

Kölen (svensk)

Allerede i Johan Fritzners Ordbog over det gamle norske Sprog (1883–1896) finner man denne utførlige definisjonen: «Fjeldstrækning, Fjeldryg som adskiller to Vasdrag eller Bygder».

Opprinnelse

Navnet er bestemt form av norrønt kjǫlr, ʻbåtkjøl ʼ, og det forekommer også som gårdsnavn, for eksempel i Rokke sokn i Halden (tidligere Berg kommune) i Østfold. Som etterledd finnes -kjølen i en rekke navn, særlig i grensetraktene mot Sverige, Finnskogen i Hedmark. I Trøndelag er det flere naturnavn med etterleddet -kjølen, som Hemnkjølen mellom Orkdal og Hemne.

Gårdsnavnet Kili i Dovre kommune, Oppland, går tilbake på norrøn dativ entall av det samme ordet.

Etter alminnelig oppfatning har den overførte bruken av norrønt kjǫlr, ʻbåtkjølʼ, som terrengnemne sin grunn i assosiasjon med en omvendt båt. Det er naturlig at dette bildet på en langstrakt hvelving kunne bli brukt om en skillende bergrygg. Tanken på en skillende, høy formasjon som skråner ned til begge sider, kunne så videreføres til vide, flatere og mindre høye lokaliteter, så lenge disse hevet seg over lavere strøk på begge sider.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer (2)

skrev Karl Robin Vidén

Hvor lenge har man brukt Kjølen som navn på grensefjellene mellom Norge og Sverige?

svarte Tom Schmidt

Det er jeg usikker på, men ifølge Fritzners ordbok forekommer ordet i betydningen 'fjellstrekning', 'fjellrygg' i flere sagatekster og ellers i Norges gamle Love. Se Fritzner II s. 292.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg