Kommunesektorens organisasjon, er en sammenslutning av kommuner samt bedrifter med kommunalt eierskap. Alle landets kommuner er med, det vil si 356 primærkommuner og 11 fylkeskommuner etter sammenslåingene i 2018–2020. Til sammen blir det 366 kommuner, da Oslo er telt med både som primær- og fylkeskommune. Antallet vil ventelig stige noe fra 2024. Dette skyldes planene om å oppløse tre av de nye fylkene (Viken, Vestfold og Telemark, Troms og Finnmark), slik at det blir 15 fylkeskommuner, samt utskilling av Haram fra Ålesund kommune, slik at det blir 357 primærkommuner. I tillegg til kommunene er mer enn 500 kommunale, interkommunale og fylkeskommunale bedrifter med i KS.
Faktaboks
- Også kjent som
-
Kommunesektorens organisasjon, tidligere Kommunenes sentralforbund
KS har som formål å ivareta medlemmenes felles interesser, for eksempel under forberedelse og iverksettelse av lover, og fremme samvirke mellom dem og legge forholdene til rette for en mest mulig effektiv og serviceorientert lokalforvaltning. Medlemmene i KS' tariffområde, det vil si kommunal sektor unntatt Oslo, har til sammen i overkant av 450 000 ansatte (1. desember 2021). KS er dermed en av landets største arbeidsgiverorganisasjoner og den største i offentlig sektor.
KS er delt i åtte regionforeninger: KS Agder, KS Innlandet, KS Møre og Romsdal, KS Nord-Norge, KS Trøndelag, KS Vestfold og Telemark, KS Vest-Norge og KS Viken. KS har et eget kontor i Brussel.
KS opptrer som arbeidsgiver ved lønnsforhandlinger og har fullmakt fra sine medlemmer til å inngå tariffavtaler med de ulike fagforbundene på medlemmenes vegne, slik det fremgår av kommuneloven av 25. september 1992 § 28. Et unntak er Oslo kommune, som er eget tariffområde med egne tariffavtaler med fagforeningene, men som ikke desto mindre er medlem av KS.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.