Ruter As

Skilt med Ruter-logo på Ruters hovedkontor i Oslo sentrum.
Ruter-logo

Ruter As, kollektivtrafikkselskap dannet 23. oktober 2007 ved fusjon mellom Stor-Oslo Lokaltrafikk (SL) og AS Oslo Sporveier. Selskapet er en såkalt bestillerenhet for kollektivtrafikken i Oslo og Akershus, og fra .1. januar 2008 overtok selskapet virksomheten til AS Oslo Sporveier (OS) og Stor-Oslo Lokaltrafikk AS (SL). Selskapet er eid av Oslo kommune (60 prosent) og Akershus fylkeskommune (40 prosent), dets funksjon er å administrere og planlegge all kollektivtrafikk i Oslo og Akershus, bortsett fra NSBs togtrafikk. Selskapet har rundt 90 ansatte. Styreleder er Ragnar Søegaard, administrerende direktør Bernt Reitan Jenssen.

Faktaboks

Også kjent som
Oslo og Akershus Kollektivtrafikk AS

For de reisende medførte opprettelsen av det nye selskapet i første omgang lite, men de reisende med enkeltbillett fra Akershus vil nå kunne bruke billetten til overgang i Oslo. Motsatt kan også reisende med enkeltbillett i Oslo bruke denne til overgang hvis de vil fortsette reisen ut i Akershus. Overgangen til et mer fleksibelt rutetilbud med bussmating til skinnegående transport gav etterhvert vekst for selskapet med betydelig overgang fra bil til kollektivtrafikk.

Linje 151 (Rykkinn-bussen), som går Sjølystveien og Ring 1, vil nå også ta med lokalreisende innen Oslo. Selskapet har fått en felles logo, og etter hvert vil det få en enhetlig design og de røde sporveisbussene og de grønne SL-bussene vil få samme farge.

Det ble foretatt 371 millioner reiser med kollektivtransport i Oslo og Akershus i 2017. Kollektivtrafikkens andel av motorisert trafikk er i perioden 2008–2013 økt fra 14 prosent til 22 prosent i Asker og Bærum. Asker, Bærum og Oslo er det hovedstadsområdet som vokser raskest i Europa. Kollektivtrafikken i Ruters trafikkområde tilsvarer nær 60 prosent av all kollektivtrafikk i Norge.

I perioden 2007-2012 anskaffet Ruter transportmidler som går på rapsolje, trevirke, vannkraft, hydrogen, kloakk og matavfall.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg