Ruter As

Skilt med Ruter-logo på Ruters hovedkontor i Oslo sentrum.
Ruter-logo

Ruter As er et kollektivtrafikkselskap dannet 23. oktober 2007 ved fusjon mellom Stor-Oslo Lokaltrafikk (SL) og AS Oslo Sporveier.

Faktaboks

Også kjent som
Oslo og Akershus Kollektivtrafikk AS

Funksjon

Selskapet er en såkalt bestillerenhet for kollektivtrafikken i Oslo og deler av Viken. Den 1. januar 2008 overtok selskapet trafikkdelen av virksomheten til AS Oslo Sporveier (OS) og Stor-Oslo Lokaltrafikk AS (SL). Selskapet er eid av Oslo kommune (60 prosent) og Viken fylkeskommune (40 prosent). Selskapet har som oppgave å administrere og planlegge all kollektivtrafikk i Oslo og deler av Viken, bortsett fra Vys togtrafikk. Ruter AS har rundt 90 ansatte.

For de reisende medførte opprettelsen av det nye selskapet i første omgang lite, men de reisende med enkeltbillett fra deler av Viken kan bruke billetten til overgang i Oslo. Motsatt kan også reisende med enkeltbillett i Oslo bruke denne til overgang hvis de vil fortsette reisen ut i deler av Viken. Overgangen til et mer fleksibelt rutetilbud med bussmating til skinnegående transport gav etter hvert vekst for selskapet med betydelig overgang fra bil til kollektivtrafikk.

Omfang

Det ble foretatt 387 millioner reiser med kollektivtransport i Oslo og deler av Viken i 2018. Kollektivtrafikken i Ruters trafikkområde tilsvarer om lag halvparten av all kollektivtrafikk i Norge.

Utslippsfri drift

Selskapet har som ambisjon at alle busser, båter, minibusser og drosjer som kjører for Ruter skal ha utslippsfri drift i løpet av 2028. Trikk og t-bane går allerede på strøm. Selskapet har beregnet at spesialtransporten kan være utslippsfri i 2022, båtene i 2024 og alle bussene i 2028.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg