Utdanningssystemet i Kuwait består av førskole, grunnskole, videregående opplæring og høyere utdanning. Offentlig utdanning på alle nivå er gratis for innbyggere av Kuwait. Skolegangen er obligatorisk i åtte år for alle barn fra de er seks til 14 år.

Myndighetene i Kuwait har i lengre tid satset kraftig på utdanning og har store ambisjoner om å tilby gratis utdanning til alle barn uavhengig av kjønn, sosio-økonomisk bakgrunn eller spesielle behov.

Kuwait har i flere år ligget over OECD-gjennomsnittet når det gjelder andel av bruttonasjonalprodukt som går til utdanning. Kuwait kjennetegnes ofte for å ha ett av de beste utdanningssystemene på verdensbasis og for å huse den mest utdannede befolkningen i Midtøsten. Landet har også vært et foregangsland på å ha flere skoler som er tilpasset for barn med spesielle behov.

Utdanningsdepartementet i Kuwait har overordnet ansvar for både offentlige og private skoler. Majoriteten går på offentlige skoler. Arabisk brukes som undervisningsspråk i skolen og det undervises i engelsk som andrespråk. Departementet for høyere utdanning har ansvar for høyere utdanningsinstitusjonene.

I 2018 ble det anslått at fire prosent av den voksne befolkningen over 15 år var analfabeter.

Grunnskolen

Barna starter på skolen når de er seks år. Om lag halvparten av alle barn går i gratis førskole eller barnehage før de starter i skolen. Ifølge UNESCO startet 79 prosent av barna i den aktuelle aldersgruppen på grunnskolen i 2019.

På barneskolen undervises det i fag som arabisk, engelsk, islam, naturfag, matematikk, kroppsøving, musikk, kunst og håndverk og samfunnsfag.

Ungdomsskolen varer i fire år fra barna er elleve til de er 15 år. Her undervises det blant annet i arabisk, naturfag, engelsk, matematikk, IKT, islam, samfunnsfag og i praktiske fag.

Videregående opplæring

Videregående opplæring varer i tre år, vanligvis fra elevene er 15 til 18 år. Studentene følger lignende pensum som tidligere i skolegangen, men med mer avanserte fag. Blant annet undervises det i geografi, filosofi, psykologi, sosiologi, biologi, geologi og kjemi.

Av aktuell aldersgruppe startet 86 prosent i videregående opplæring i 2015 (UNESCO).

Etter videregående skole kan elevene velge om de ønsker å fortsette med høyere utdanning eller å gå på en fagskole for å utdanne seg innen et praktisk yrke.

Høyere utdanning og etterutdanning

Høyere utdanning er gratis ved offentlige institusjoner. Det finnes fire statlige høyere utdanningsinstitusjoner i Kuwait, inkludert universitetet i Kuwait som ble etablert i 1996. Det finnes også en rekke private høyere utdanningsinstitusjoner og disse akkrediteres av departementet for høyere utdanning.

Ifølge UNESCO startet 55 prosent i høyere utdanning i 2019, hvorav det var en stor overvekt av kvinnelige studenter. Mange studenter fra Kuwait mottar stipend fra myndighetene for å studere utenlands.

Alle innbyggere i Kuwait oppfordres av myndighetene til å fortsette med utdanningen sin ved å ta ulike programmer og kurs både som etterutdanning som kan være relevant i arbeidslivet og for egen selvutvikling. Dette skjer i hovedsak på landets fagskoler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker:

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg