Kuwaits befolkning

Kuwaitere feirer landets 50-årsjubileum som selvstendig stat i 2011.
Av /Third Army/U.S. Army Central PAO.

Artikkelstart

Kuwait hadde i 2019 om lag 4,4 millioner innbyggere. Innfødte kuwaitere utgjør rundt 30 prosent av befolkningen; de resterende 70 prosent er utlendinger (gjestearbeidere).

Forventet levealder er 77 år for menn og 80 år for kvinner (2020). Hver kvinne får i gjennomsnitt 2,26 barn (2020).

Hele befolkningen bor i byer (2020), hvorav de aller fleste i hovedstadsområdet.

Den utenlandske befolkningen

Innfødte kuwaitere nyter godt av økonomiske og politiske fordeler, og utlendingene har allment lav anseelse i det kuwaitiske samfunnet. Etter Golfkrigen i 1990–1991 har flere av Kuwaits befolkningsgrupper blitt utsatt for systematisk diskriminering, blant annet beduiner og palestinere. Begge grupper ble beskyldt for å ha støttet den irakske okkupasjonsmakten. En meget stor del av Kuwaits utenlandske borgere forlot landet etter invasjonen; derav et flertall av palestinerne, og de fleste har ikke fått anledning til å vende tilbake. Etter krigen er det lagt strenge begrensninger på hvem som får vende tilbake til Kuwait for å arbeide; målet er å holde innvandringen på et nivå som gjør at et kuwaitisk flertall opprettholdes.

Språk

Offisielt språk er arabisk. Engelsk blir mye brukt.

Religion

Flertallet av landets borgere er sunni-muslimer. Sabah-dynastiet, som styrer landet, er sunni-muslimer og følger den malikittiske lovskolen. Blant den økonomiske eliten følger et mindretall shafi-skolen. Sjia-muslimer utgjør om lag 25 prosent. Kristendom, hinduisme og buddhisme er også representert, men kun blant dem som ikke har statsborgerskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg