Artemisia annua
Artemisia annua
Av /Fabelfroh.
Artemisia annua
Artemisia annua
Av /Vuyck, L. (1906) Flora Batava. 22. Band. Vincent Loosjes, Haarlem. Tafel 1697.

Malurt er en slekt i kurvplantefamilien, urter med små, nikkende kurver i risformet klase. Kronen er rørformet, og frukten mangler fnokk. Det finnes rundt 500 arter, derav mange karakterplanter for saltstepper på den nordlige halvkule.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Artemisia
Beskrevet av
Carl von Linné

Flere arter vokser vilt i Norge, blant annet:

De fleste artene har en sterk lukt. Mange har vært brukt i medisinen, noen som krydderplanter, for eksempel abrodd (A. abrotanum) og estragon (A. dracunculus). Av A. cina får man et spolormmiddel (se ormefrø).

Malurtarter, hos oss særlig burot, kan gi plagsom pollenallergi. Det kinesiske urteekstraktet qinghao fra A. annua har vist seg effektivt i behandling av malaria, og har vært brukt av millioner av pasienter i Sørøst-Asia med god virkning. Virkningsstoffene, artemisininer, er vist å hemme et enzym i malariaparasitten Plasmodium falciparum som er ansvarlig for å opprettholde et riktig nivå av kalsium i cellen. Artemisininpreparatet produseres i Kina og Vietnam og er et godt alternativ til klorokin når parasitten utvikler resistens mot klorokin.

Som prydplanter dyrkes de meterhøye ettårige artene A. annua og A. gracilis og de små, hvitlodne A. argentea og A. stellariana.

Navnet betyr egentlig 'urt mot møll', det første leddet er stammen i ordet for møll.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

malurt
Artemisia
Artsdatabanken-ID
100431
GBIF-ID
3120641

Kommentarer (2)

skrev Leiv Li

Hei!
Interessant artikkel.
Har sett noen artikler der også vanlig burot (artemisia vulgaris) påstås å kunne ha effekt mot malaria.
Er det noen artikler/publikasjoner rundt evt forskning på dette?
Vil bare kommentere 'artemEsisiner' i artikkelen. Får ikke noen treff på det, men blir heller henvist til 'artemIsisiner'.

Mvh
Leiv Li

svarte Øystein Lofthus

Hei Leiv,
Takk for din tilbakemelding. Det er nå korrigert.
Mvh
Øystein Lofthus

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg