malurt

Malurt, slekt i kurvplantefamilien. Urter med små, nikkende kurver i risformet klase. Kronen er rørformet, og frukten mangler fnokk. Ca 500 arter, derav mange karakterplanter for saltstepper på den nordlige halvkule. Viltvoksende i Norge er: burot, A. vulgaris, markmalurt, A. campestris, strandmalurt, A. maritima, ekte malurt, A. absinthium, og norsk malurt, A. norvegica.

Faktaboks

Også kjent som
Artemisia

De fleste artene har en sterk lukt, mange har vært brukt i medisinen, noen som krydderplanter, f.eks. abrodd, A. abrotanum, og estragon, A. dracunculus. Av A. cina får man et spolormmiddel (se ormefrø). Malurtarter, hos oss særlig burot, kan gi plagsom pollenallergi. Det kinesiske urteekstraktet qinghao fra A. annua har vist seg effektivt i behandling av malaria, og har vært brukt av millioner av pasienter i Sørøst-Asia med god virkning. Virkningsstoffene, artemesisiner, er vist å hemme et enzym i malariaparasitten Plasmodium falciparum som er ansvarlig for å opprettholde et riktig nivå av kalsium i cellen. Artemesisinpreparatet produseres i Kina og Vietnam og er et godt alternativ til klorokin når parasitten utvikler resistens mot klorokin.

Som prydplanter dyrkes de meterhøye ettårige artene A. annua og A. gracilis og de små, hvitlodne A. argentea og A. stellariana.

Navnet betyr egentlig 'urt mot møll', det første leddet er stammen i ordet for møll.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg